Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu indeamna la boicotarea referendumului pentru votul uninominal, pe care il considera o interventie "brutala" a sefului statului in functionarea institutiilor si un element de bruiaj al alegerilor pentru Parlamentul European.

Iliescu a precizat, duminica la Antena 3, ca nu va participa la votul de la referendum si ca ar invita la boicotarea plebiscitului pe care il considera o interventie brutala a lui Traian Basescu in functionarea Parlamentului, institutie care trebuia lasata sa dezbata si sa adopte legea electorala.

Liderul senatorilor PSD a spus ca nici formula asumarii proiectului pentru uninominal de catre Guvern nu este corecta, iar guvernantii ar trebui sa renunte la demersul lor. "Nu era necesar demersul Guvernului. A fost un fel de replica la presedinte. Si unii si altii ar trebui sa isi retraga initiativele", a comentat Iliescu, dupa cum informeaza NewsIn.

Iliescu, care nu este un adept al votului uninominal, a mai declarat ca referendumul nu trebuie sa aiba loc in aceeasi zi cu scrutinul pentru Parlamentul European si ca acesta este un factor de bruiaj pentru primele alegeri europene din Romania, alegeri considerate de catre liderul pesedist drept extrem de importante.

Declaratiile lui Iliescu au fost facute in conditiile in care Guvernul se va prezenta astazi in fata Parlamentului pentru a-si angaja raspunderea pe Legea votului uninominal, in varianta APD. Daca, in termen de trei zile de la angajarea raspunderii, parlamentarii nu depun motiunea de cenzura, atunci legea se considera adoptata. La fel si in cazul in care o eventuala motiune de cenzura ar fi depusa si respinsa de catre Legislativ. Legea va pleca spre promulgare si ea poate fi blocata de seful statului prin atacarea la Curtea Constitutionala sau prin cererea de reexamniare de catre Parlament.

Ipoteza respingerii legii de catre Palatul Cotroceni este valabila cu atat mai mult cu presedintele nu este de acord cu varianta Guvernului si va consulta populatia, la referendum cu privire la un alt tip de vot uninominal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.