Presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca formatiunea pe care o conduce sustine ideea votului deschis, prin apel nominal, la motiunea de cenzura, pe care o considera o procedura transparenta de vot.

”Nu vad de ce nu am merge pe ideea acestei proceduri transparente, iar cei care se opun acesteia inseamna ca au in spate alte interese”, a spus Boc. Liderul democrat a mai anuntat ca PD va participa, in cazul in care motiunea de cenzura va fi adoptata, la consultarile pe care seful statului le va organiza pentru formarea unui nou guvern “care sa modernizeze tara”. “Obiectivul nostru nu este de a intra la guvernare dar vom participa la negocierile pe care seful statului, ca mediator intre stat si societate, le va initia pentru formarea unui nou guvern”, a precizat Emil Boc.

Obligarea parlamentarilor sa voteze la vedere, in cazul motiunii de cenzura, este un gest neregulamentar si neconstitutional, a declarat sambata, la Oradea, in conferinta de presa, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. ”Daca voi observa ca un parlamentar va fi obligat sa voteze la vedere, voi suspenda sedinta si voi lua votul de la inceput ori de cate ori va fi nevoie, pana cand Constitutia si regulamentele vor fi respectate”, a afirmat Bogdan Olteanu. Acesta considera totusi ca nu se va ajunge pana acolo, cei care sustin motiunea facandu-si doar curaj dand declaratii despre supravegherea votului. Olteanu a reamintit ca la ultima motiune a solicitat chestorilor sa scoata din sala un parlamentar care incerca sa supravegheze votul colegilor sai. “S-ar putea sa fie o dovada a neincrederii presedintelui Traian Basescu in parlamentarii PSD, dar aceasta nu este problema noastra”, a presupus presedintele Camerei.

Referindu-se la soarta motiunii de cenzura, presedintele Camerei Deputatilor a mentionat ca sunt mai multe posibilitati. Prima, sa cada motiunea si atunci Guvernul Tariceanu urmeaza sa-si continue politicile guvernamentale, acest lucru insemnand alocari bugetare mari pentru sanatate, agricultura, invatamant, infrastructura, marirea pensiilor si reducerea CAS-ului. A doua varianta este posibilitatea ca motiunea de cenzura sa treaca si atunci, fie s-ar putea forma o alta majoritate parlamentara din care PNL nu va face parte, fie ar putea fi alegeri anticipate in februarie-martie anul viitor. In acest context, Bogdan Olteanu a subliniat ca o guvernare a PNL alaturi de PSD nu este posibila, deoarece liberalii au propriul program de guvernare pe care il respecta de cand este liderul Calin Popescu Tariceanu premier, in timp ce, cu PSD nu sunt de acord in mai multe probleme: cota unica de impozitare sustinuta de PNL si pe care PSD doreste sa o desfiinteze, restituirea proprietatilor si introducerea pensiilor private cu care PSD nu este de acord, politicile de mediu. “Avem idei diferite cu privire la aproape toate domeniile”, a declarat Bogdan Olteanu.

Presedintele Camerei Deputatilor a avertizat ca introducerea motiunii de cenzura nu va determina impiedicarea adoptarii votului uninominal. “Unii lideri ai PSD care in viata lor nu au luat doua voturi spera ca, introducand motiunea de cenzura, vor scapa de votul uninominal. Ii asiguram pe cetateni ca avem solutiile legislative necesare adoptarii votului uninominal, iar parlamentarii care-si fac iluzii nu vor scapa. Cei care sunt curajosi acum la televizor, vor fi nevoiti ca la viitoarele alegeri, fie ca vor fi la termen sau anticipate, sa iasa pe strada, ca sa obtina voturi adevarate”. La randul sau, vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, considera ca propunerea liderului democrat, Emil Boc, de vot la vedere, prin apel nominal, in cazul motiunii de cenzura pe care PSD o va depune luni, este neconstitutionala. “Confom articolului 69 din Constitutia Romaniei, mandatul parlamentarilor este reprezentativ si nu imperativ. A impune un vot la vedere inseamna a incalca principiului reprezentativitatii mandatului transformandu-l intr-un mandat imperativ”, a declarat Bolcas pentru A.M.Press. Vicepresedintele PRM a explicat ca secretul votului ii protejeaza pe cei care isi dau votul pentru a putea sa isi exercite intr-adevar un mandat reprezentativ“.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.