Transparency International (TI) Romania critica auditul Freedom House, considerandu-l "subtire" in anumite privinte si apreciind ca autorii raportului "nu sunt tocmai familiarizati" cu legislatia romana, fapt ce reiese din anumite recomandari care nu ar fi aplicabile in contextul legislativ roman. Expertul in politici anticoruptie al TI Romania, Codru Vrabie, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca auditul realizat de Freedom House pentru Ministerul Justitiei (MJ) nu ar trebui folosit ca instrument de politica publica, ci doar pentru a "masura", "cuantifica" performantele institutiilor analizate. "Nu mi se pare normal ca acest raport de audit sa fie folosit ca si instrument de politica publica - nu pot spune de presiune - deoarece el ar trebui sa fie un "aparat de masura" al performantelor si parametrilor in care o institutie lucreaza", a spus Vrabie.

Reprezentantul TI a mai declarat ca organizatia pe care o conduce nu a participat la selectia de oferte pentru realizarea auditului comandat de Ministerul Justitiei, intrucat, dupa ce a achizitionat caietul de sarcini, a renuntat sa inainteze o oferta deoarece documentul prevedea concret metoda cu ajutorul careia institutiile urmau a fi analizate. In plus, cel de-al doilea motiv pentru care TI s-a retras a fost acela ca actualul ministru al Justitiei, Monica Macovei, este unul dintre membrii fondatori ai organizatiei, fapt ce l-ar fi plasat pe ministru in posibil conflict de interese. "Caietul de sarcini pentru acest proiect nu prevedea doar obiectivele ce ar fi trebuit atinse, ci si metodele ce ar fi trebuit folosite pentru atingerea obiectivelor urmarite", a mai spus Vrabie. El a tinut sa critice anumite fragmente din raport care nu ar fi "o dovada de profesionalism din partea realizatorilor".

Exemplificand, Vrabie s-a referit chiar la un pasaj din raport legat de organizatia pe care o reprezinta. "Se spunea acolo, la un moment dat, ca TI si celorlalte organizatii membre ale Coalitiei pentru un Parlament Curat (CPC) li s-au intentat nenumarate procese de calomnie. Gresit! TI nu a avut niciodata vreun proces de calomnie, iar doi angajati ai organizatiei au fost chemati in garantie intr-un proces de calomnie intentat unui post de televiziune, ceea ce nu inseamna nici pe departe ca am fost dati in judecata. Iar prima eroare este ca TI nu a fost si nu este membru al CPC", a declarat Codru Vrabie.

Concluzionand, el a apreciat raportul ca fiind, in anumite privinte, "subtire", insa a sustinut cu tarie ca el nu ar trebui sa serveasca nici unui alt interes, cu exceptia aceluia de a cuantifica performantele institutiilor auditate. "Este un raport "subtire", ca sa nu spun prost, in ciuda faptului ca se vede ca s-a muncit la el. Nu mi se pare insa normal ca, folosindu-se de raport, sa se faca presiuni de orice fel", a conchis Vrabie. Ministrul Monica Macovei sublinia, la anuntarea licitatiei pentru auditarea institutiilor de lupta anticoruptie, ca auditarea nu implica verificarea dosarelor de coruptie, scopul urmarit fiind doar evaluarea modului de gestionare a cazurilor de catre institutiile anticoruptie si stabilirea carentelor, pentru a eficientiza apoi lupta impotriva acestui flagel.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.