-Un sondaj recent INSOMAR situeaza PD la o cota incredibila de 47% dintre optiunile electoratului. Un procent extrem de ridicat, pe care insa, adversarii politici il contesta, apreciind ca el este de fapt, datorat identificarii democratilor cu presedintele Basescu si este rezultatul promovarii unui discurs populist�.

-Faptul ca noi suntem creditati cu apoape jumatate din optiunile electoratului este rezultatul unei seriozitati a politicii PD si, binenteles, a consecventei presedintelui Romaniei. Nu datoram nimanui aceste procente, nici noi, nici Traian Basescu, nici unul altuia. Fiecare dintre noi, prin modul de a ne respecta promisiunile, contribuim la acest succes. In ceea ce priveste populismul, este un cuvant care nu are ce cauta in dreptul partidului democrat. El este specific PSD si altor partide, insa la PD este o problema care trebuie tratata cu maxima seriozitate, aceea a responsabilizarii partidului. La ultima actiune a saptamanii trecute, legata de cresterea pensiilor, atat de necesara in Romania, PD s-a responsabilizat prin votul sau. Pentru ca nu Tariceanu si echipa sa si nu PSD au realizat un asemenea proiect �.

-Si PD isi aroga paternitatea legii pensiilor ' Este mare inghesuiala pe aceasta zona de impact social'

-In primul rand, aveau nevoie de un gir puternic, al unui partid care are si forta are si credibilitatea sa realizeze acest proiect. Responsabilitatea realizarii unui proiect, de o asemenea, anvergura nu revine PNL si nici PSD. Tot in capul PD se va sparge aceasta problema mare si din acest motiv si declaratiile pe care le-a facut presedintele PD au o altfel de responsabilitate. Atunci cand Emil Boc a spus ca PD este cel care participa efectiv la realizarea acestui program, nu si-a dorit nici sa castige popularitate pentru PD, nici sa faca un discurs populist si politicianist, ci sa atraga atentia ca acest pachet de legi va trebui tratat cu toata responsibilitatea. Daca PNL si PSD au facut un joc politicianist, dupa schema 'unul propune si altul sustine', ca Guvern, nu asta ne intereseaza. PD nu vrea sa castige scor electoral dintr-un asemenea joc. PSD si PNL sunt doar niste actori politici care se cearta pe privilegiile pe care si le cer unul altuia si pe concesiile pe care si le fac. Doi actori politici, care nu au niciun proiect fezabil pentru Romania.

-Adversarii politici va acuza ca faceti un joc dublu. Pe de o parte va declarati in Opozitie, pe de alta, guvernati in teritoriu, prin oamenii numiti de PD in functii cheie�.

-Este o marota! Cand am intrat la guvernare, am intrat cu functiile politice care sunt reprezentative, la nivel de sefi de agentii, sefi de autoritati, subsecretari de stat, secretari de stat, ministrii. Cand am plecat, am plecat cu totii o data, intr-o singura zi. Au ramas pe post doar cei care au fost nominalizati de PD, dar au sustinut examene. Si nu numai de PD, ci si de PNL, de UDMR sau de PC�. Nu intereseaza ce colaratura politica au avut inainte de a intra pe post, din moment ce au luat un concurs de functionar public. Cum poate partidul sa le spuna sa plece celor cateva sute de functionari publici din toata tara, fara sa le poata oferi altceva in schimb' Oamenii au familii, au locuri de munca, au dat examen, au cariere'. Din pesedizare s-a ajuns la penelizare! Daca au vreo problema, sa-i dea ei afara, sa-i caute care sunt si sa-i dea afara. In loc sa guverneze, au astfel de preocupari. De la 1 aprilie nu se mai guverneaza in Romania!

-Legat de criticile pe care le aduceti actualului Guvern, sunteti acuzati ca va criticati propriul program de guvernare si ca va comportati ca si cum nu ati fi participat timp de 2 ani la actul guvernarii�.

-Criticile acestea ca noi criticam de fapt guvernul si programul din care am facut parte si nu lasam si nu l-am lasat sa lucreze, ca am fost si noi la guvernare... Aceasta abordare politica este o abordare incremenita in proiectele de pana in anul 2000. In politica moderna, daca azi ai iesit de la guvernare, maine ataci Guvernul, fiindca atunci cand esti la guvernare, in fiecare zi te ataca cineva. Asa este jocul politic adevarat. Daca am fost la guvernare, trebuie sa treaca vreo zece ani pana sa criticam Guvernul

-Cum comentati afirmatiile recente ale premierului vizavi de posibilitatea reluarii dialogului PNL�PD, insa cu conditia schimbarii actualei conduceri?

-Se vor relua discutiile cu PD, atunci cand se va debarasa partidul de Traian Basescu ' Va fi disparut demult Tariceanu din politica, atunci cand PD va relua discutiile cu PNL. Ce diferenta poate fi intre politicieni care aduna increderea electoratului si politicieni despre care, numai cand aud, oamenii inchid televizorul sau arunca ziarul' O asemenea abordare este neserioasa. Niciun politician adevarat nu mai poate discuta cu Tariceanu! Singurii, cu care Tariceanu mai poate discuta in politica, sunt Mircea Geoana, Vadim Tudor, Dan Voiculescu si Verestoy Attila. Cu acesti politicieni, Tariceanu are dialoguri foarte bune.

-Tariceanu il prefera pe Blaga ca partener de discutie, in defavoarea presedintelui PD�

-Nivelul de reprezentativitate, in cazul unor discutii PNL si PD, la ora aceasta, ar fi intr-adevar, doar cu unul dintre secretarii executivi ai partidului. Ce dialog sa aiba presedintele unui partid de 7% cu presedintele unui partid de 50%, care, atunci cand vorbeste, este atenta o tara intreaga, pentru a vedea pasii urmatori ce se vor face. Si asa, este prea mult pentru Vasile Blaga sa vorbeasca cu Tariceanu.