Devenita o a doua sau chiar prima meserie pentru cei care cunosc holurile Casei Poporului mai bine decat pe cele ale propriei locuinte, cariera de parlamentar este pentru unii dintre practicantii ei o obisnuinta de care nu se pot lipsi. Chiar daca legislatura actuala a adus in prim plan o serie de nume noi, veteranii parlamentului sunt inca increzatori in fortele lor si nu ar renunta la functia detinuta de ani buni pentru nimic in lume.

UDMR si PSD, campioni la vechime

Mai bine de 35 de senatori si deputati implinesc incredibila vechime de 14 sau chiar 16 ani de cand se afla in banca parlamentara. Daca PNL nu se poate lauda cu o astfel de performanta, poate si din cauza contextului politic de dupa Revolutie, cei care au cei mai multi reprezentanti care nu au vrut in ruptul capului sa faca altceva decat cariera de parlamentar sunt pesedistii si, surprinzator, reprezentantii UDMR. Desi aproape necunoscuti, foarte multi dintre maghiari s-au mentinut in parlament inca din 90, depasindu-i la numar pe social-democrati in aceasta privinta.

Motivul invocat de majoritatea celor experimentati in ale legislativului sunt "un atasament" inexplicabil, care nu se bazeaza. insa, nici pe departe, dupa cum sustin unii, pe privilegiile de care se bucura alesii nostri. Totul este vocatie si daruire - cam acest lucru vor sa exprime parlamentarii -, ca niste adevarati oameni de arta care abia se descurca de la o zi la alta. In plus, majoritatea are o atitudine de oameni de care societatea romaneasca nu se poate lipsi, etalandu-si realizarile si considerandu-se unici in domeniul de care se ocupa.

"Eu sunt de 15 ani in parlament si eu stiu tot ce misca pe aici" - cam asa se lauda peremistul Anghel Stanciu la una din sedintele comisiei din care face parte, in urma cu vreo doua luni. Ceea ce este mai putin surprinzator este faptul ca majoritatea "baronilor" din parlament se viseaza inca zeci de ani in fotoliul lor confortabil de senator sau deputat, "sigur, cu vointa partidului", desi au depasit cu mult varsta de 65 de ani. Daca la Camera Deputatilor recordul de varsta este detinut de Tcaciuc Stefan, deputat din grupul minoritatilor, fiind urmat indeaproape de o serie de parlamentari cu varste cuprinse intre 65 si 69 de ani, la Senat se remarca de departe adevarati seniori. Radu Campeanu (foto 1) este inca senator la varsta de 84 de ani, in timp ce Ion Iliescu a implinit 76 de ani.

Senatorii se cred priceputi in ale parlamentului

Hasotti: "E si asta o meserie"

Senatorul liberal Puiu Hasotti (foto 2) se afla la cel de-al treilea mandat de parlamentar. Hasotti a fost membru al camerei inferioare in legislatura 1996-2000, cat si in 2000-2004. El spune insa ca intotdeauna este loc de mai bine in ceea ce priveste indeplinirea mandatului si se lauda ca nu poate fi incadrat la parlamentari chiulangii. "In aproape 10 ani de parlamentar, nu am nicio absenta nemotivata. Cel putin din acest punct de vedere, mi-am facut datoria", considera senatorul PNL. Nu a vrut sa ne spuna daca isi doreste un nou mandat, considerand ca hotararea trebuie sa o ia partidul din care face parte, mai ales in conditiile in care legislatia inca nu s-a schimbat si alegerea parlamentarilor se face pe liste, si nu prin vot uninominal. "Este o experienta interesanta a fi parlamentar. E si asta o meserie", a afirmat liberalul, completand totusi ca nu poate sa aprecieze cat de util a fost aportul sau pentru societate.

Frunda: "Imi place ceea ce fac"

Pentru o scurta perioada, intre 1990 si 1992, udemeristul Gyorgy Frunda (foto 3) a fost deputat. Dupa incheierea acestui mandat, actualul senator a ocupat in fiecare mandat cate un fotoliu in camera superioara a parlamentului. "Fac lucruri care imi plac, le-am invatat, sunt apropiate si de profesia mea", ne-a spus Frunda, care a adaugat ca se refera atat la activitatea din parlament, cea de la Consiliul Europei - unde este presedintele delegatiei Romaniei - si cea din circumscriptia sa electorala, Mures. Senatorul UDMR crede insa ca un parlamentar are nevoie de un mandat de pregatire si de-abia dupa aceea poate intra in "lupta deschisa" dintre candidati.

Athanasiu: "A fi parlamentar e cea mai importanta experienta pentru un politician"

Fostul ministru al educatiei din guvernul Nastase, Alexandru Athanasiu, poate fi incadrat cu multa usurinta printre veteranii parlamentari. El ocupa un fotoliu in forul legislativ inca din 1992, cand a castigat un post de deputat. Experienta i se pare utila : "Orice experienta care nu te omoara e un prilej de a te imbogati uman", spune actualul senator. "Parlamentul e cea mai importanta experienta pentru un politician, dar depinde cum reuseste sa o valorifice pentru formarea lui. Din pacate, nu pentru toti se intampla acest lucru", crede Athanasiu. Considera ca este prematur sa spuna daca isi doreste un nou mandat, considerand ca este vorba despre o confruntare directa cu electoratul.

Fostul ministru afirma insa ca activitatea sa parlamentara - fiind initiatorul unui mare numar de legi - este un motiv de satisfactie. Nemultumirile vin insa din zona idealurilor politice - clasa politica fiind mediocra, iar eficacitatea activitatii parlamentare nu foarte ridicata. "Numai un imbecil e multumit de ceea ce face in fiecare zi, ceea ce vine din relativizarea propriilor judecati", concluzioneaza Athanasiu, adaugand ca, in acest caz, e nevoie si de luarea in calcul a parerilor din afara.

Deputatii dau verdictul: daca experienta nu e, nimic nu e

Bivolaru: "Parlamentul de acum este cel mai slab"

Deputatul PSD Ioan Bivolaru (foto 4) , unul dintre cei care au reusit sa se mentina din 1990, dupa cum a precizat, si-a scos la inaintare tot arsenalul de realizari si a concluzionat ca, fara el, parlamentul nu ar mai fi la fel. "Am o experienta in domeniul transporturilor si serviciilor care nu poate fi nici macar egalata. Practic, nu am un omolog cu care sa discut de la egal la egal in acest moment si nu cred ca voi avea mult timp", s-a laudat Bivolaru.

Incercand sa convinga ca nu are niciun fel de avantaje dupa aceasta activitate, pesedistul a lasat sa se inteleaga ca nici prin gand nu-i trece sa faca un atat de mare rau parlamentului si sa-l paraseasca in urmatorii ani. "Timp de 17 ani de zile am facut saptamanal naveta la Bucuresti", s-a plans Bivolaru. In plus, acesta a criticat generatia tanara, pe motiv ca doar oamenii cu experienta ca el pot face din legislativ o institutie performanta. "Fiecarui parlamentar ii trebuiesc cel putin doua legislaturi complete pentru a demonstra ca stapaneste mandatul. Eu nu cred in acest curent de innoire a parlamentului. Aceasta trupa de parlamentari constituie cea mai slaba legislatura dintre cele care s-au succedat pana acum", si-a mai etalat putin muschii social-democratul, subliniind ca nu exista un moment cand parlamentarii trebuie sa se retraga.

Albu: "Voi fi parlamentar cat timp nu ma voi face de ras"

"As pleca si azi, dar politica a devenit o meserie de care te atasezi" - cam asa isi vede reprezentantul PD Gheorghe Albu meseria de parlamentar. Acesta a recunoscut ca, la inceputul activitatii sale ca deputat, "a fost vorba doar de amatorism". "Categoric acum a devenit o meserie. Oamenii trebuie sa inteleaga acest lucru si mai ales faptul ca aceasta meserie nu se reduce decat la initiativele legislative", a adaugat democratul, posesor al unei experiente de 12 ani ca parlamentar pana in prezent. Intrebat cand are de gand sa se retraga din lumea deputatilor, acesta a lasat sa se inteleaga ca acest moment nu va veni foarte curand.

"Voi fi parlamentar cat cred ca voi fi in situatia in care nu ma voi face de ras", a spus Albu, uitand ca cea mai mare parte dintre cei care fac politica nu prea isi dau seama cand se fac de ras. Ca o confirmare, acesta si-a exprimat convingerea ca in acest moment nu exista in parlamentul nostru oameni care ar trebui sa se retraga. "Daca partidul ii propune in continuare, inseamna ca au merite si ca au ce sa caute in parlament", a incheiat Gheorghe Albu.

Stanciu: "Parlamentul nu a fost un mod de existenta"

Din categoria celor care refuza sa vada si avantajele functiei de parlamentar face parte si peremistul Anghel Stanciu (foto 5), care isi face reclama cu activitatea de profesor universitar. "A fi parlamentar a insemnat pentru mine o deschidere spre lume, un mod de a cunoaste oamenii. Dincolo de asta pot spune ca, daca ramaneam doar la catedra, poate ca eram mai performant in meseria mea, dar nu aveam o viziune atat de larga", a explicat deputatul PRM. Si ca sa demonstreze ca meseria aceasta este una foarte grea si cu multe dezavantaje, deputatul a scos in evidenta punctele slabe. "Sunt si lucruri care se platesc. Eu nu stau decat trei zile pe saptamana acasa", a spus Stanciu, ca un deputat silitor, ignorand chiulangeala in masa cu care se pot lauda foarte multi dintre colegii sai.

Crin Antonescu: "E nevoie de 70% experienta"

Liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu (foto 6) a tinut sa precizeze si el ca ceea ce l-a facut sa ramana pe pozitii in parlament nu au fost privilegiile parlamentare. "Nu savurez privilegiile, pentru ca trebuie sa recunoastem ca acestea exista. Ma atrage experienta in sine. Este o experienta completa a vietii in sine", a sustinut liberalul. Cu toate ca este de parere ca in activitatea de parlamentar experienta este importanta in proportie de 70%, acesta a evitat sa le taie craca de sub picioare tinerilor aflati la primul mandat. "Eu am sustinut mereu ideea ca, cu cat sunt mai multi oameni tineri, cu atat mai bine", a adaugat Antonescu.

Intrebat daca legislatura actuala este cu ceva mai prejos decat cele precedente, liberalul si-a exprimat convingerea ca cei neexperimentati in domeniul legislativului au totusi ceva experienta din punct de vedere politic, ceea ce ii ajuta foarte mult.

Marton: "Nu cred ca noi suntem campioni"

Reprezentantul UDMR, Marton Arpad, aflat si el la a cincea legislatura pana in prezent, a incercat sa isi apere colegii care au astfel de vechime in parlament. Intrebat de ce crede ca acestia au ales o activitate atat de indelungata in domeniul legislativ, acesta a raspuns retoric: "Credeti ca daca cineva are o activitate ziaristica trebuie sa se retraga?". Acesta a incercat sa isi scoata si el in evidenta calitatile "excelente", comparandu-se cu "un greier care aduna spic cu spic pentru a face o lege buna".

"Am invatat foarte mult, m-am pregatit pentru aceasta cariera, am citit foarte multa legislatie europeana in domeniul de care ma ocup", a declarat invatacelul Marton. Desi a sustinut si el ca tinerii de astazi nu sunt atat de performanti ca deputatii cu experienta sa, Arpad l-a dat exemplu pe Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, drept un tanar profesionist.