Victor Ponta a declarat ca sustine ideea ca presedintele PNL, Crin Antonescu, sa coordoneze comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei, precizand ca acesta poate acoperi "politic" aceasta dezbatere, atat ca presedinte al Senatului, cat si ca viitor candidat la prezidentiale.

"Vom prezenta principalele idei ale USL privind reforma constitutionala. (...) Cel care va prezenta aceste principii va fi domnul Antonescu. Din punctul meu de vedere, ar fi foarte bine ca domnia sa sa conduca comisia (de revizuire a Constitutiei - n.r.), pentru ca eu am aceasta sarcina guvernamentala. Domnul Antonescu trebuie ca presedinte al Senatului si in calitatea sa de candidat al USL la viitoarele alegeri prezidentiale poate foarte bine sa acopere politic aceasta dezbatere si initiativa de modificare a Constitutiei", a declarat Ponta, potrivit MEDIAFAX.

Premierul a mentionat ca presedintia comisiei parlamentare de revizuire a legii fundamentale revine in mod normal USL, iar in paralel cu forul parlamentar se va mai constitui un for constitutional compus din experti si reprezentanti ai societatii civile in care sa fie analizate propunerile partidelor.

El a mentionat ca intre ideile convenite la nivelul USL este aceea ca va trebui mentinut principiul presedintelui ales in mod direct si o "republica care sa fie organizata dupa un model care prinde din ce in ce mai mult contur in toata Europa (...) acolo unde presedintele este ales direct si are legitimitatea data de votul direct, dar Guvernul raspunde in fata Parlamentului si atributiile sunt foarte clar delimitate".

"Adica sa avem un presedinte asa cum au toate tarile spre care ne uitam - si ma uit in mod special spre Polonia si Austria - un presedinte arbitru", a mai afirmat premierul.

Premierul a precizat ca termenul pentru finalizarea proiectului de revizuire convenit in USL este data de 5 mai.

"In mai-iunie, daca va fi nevoie sa prelungim sesiunile parlamentare, sa se voteze in cele doua Camere propunerea de revizuire, dupa care probabil septembrie -octombrie sa avem referendumul de ratificare", a adaugat Ponta.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

El a mentionat ca din comisia de revizuire va face parte un reprezentant al Administratiei Prezidentiale, dar si din partea Guvernului, a Curtii Constitutionale, Consiliul Superior al Magistraturii.

In ceea ce priveste punctele ce ar fi vizate in perspective revizuirii, Victor Ponta a mai precizat ca intre acestea se numara mecanismul de desemnare a primului ministru de catre seful statului, dar si reglementarea traseismului politic.

"In Constitutie trebuie sa trecem foarte clar sistemul prin care un parlamentar care isi schimba partidul... de fapt care schimba votul pe care l-a primit in momentul in care a fost votat isi poate pierde mandatul. (...) Nu ca-si paraseste partidul, nu asta e important. Important este ca cere un vot pentru o anumita situatie, este membru PSD, PDL, PNL, si dupa aceea practic isi inseala proprii alegatori si trebuie sa raspunda in fata alegatorilor, nu in fata partidului", a mai sustinut liderul PSD.

Citeste si:
Claudiu Năsui face dezvăluiri șocante despre 9 membri PNL
Năsui, dezvăluiri șocante...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.