USL a solicitat, vineri, Biroului Electoral Central sa clarifice care sunt "bunurile cu valoare simbolica" ce pot fi oferite alegatorilor fara a se considera ca reprezinta mita electorala.

Potrivit MEDIAFAX, USL arata, in solicitarea adresata BEC, ca Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale 215/2001 si a Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali nu defineste "in mod explicit" care sunt "bunurile cu valoare simbolica" ce nu intra in categoria celor care sunt considerate mita electorala.

"Avand in vedere faptul ca «bunurile cu valoare simbolica» nu sunt definite in cadrul normei juridice mai sus mentionate, consideram ca pentru buna desfasurare a campaniei electorale este necesar ca Biroul Electoral Central sa mentioneze, prin enumerare, lista concreta si exclusiva a acelor bunuri care pot fi folosite de candidati si/sau valoarea materiala maxima pe care acestea o pot avea, fara sa existe incalcari ale prevederilor legale", se arata in solicitarea transmisa BEC.

USL arata ca o astfel de clarificare este absolut obligatorie pentru a evita ca in spatele unui articol de lege general sa se ascunda incercari de frauda electorala.

Potrivit legii, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator, in acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Potrivit prevederilor legale, nu intra in aceasta categorie "bunurile cu valoare simbolica, inscriptionate cu insemnele partidului respectiv".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.