Surse din PDL afirma ca presedintele ar fi pus la punct un plan surpriza de contracarare a actiunilor USL privind suspendarea sa din functie.

Surse citate de cotidianul Libertatea spun ca presedintele Traian Basescu ia in calcul posibilitatea de a demisiona inainte ca Parlamentul sa voteze, vineri, suspendarea sa din functie.

Aceasta demisie i-ar acorda o sansa lui Basescu de a candida pentru inca un mandat la sefia statului. Constitutia tarii prevede ca “nicio persoana nu poate indeplini functia de Presedinte al Romaniei decat pentru cel mult doua mandate. Acestea pot fi si succesive”.

In conditiile in care legea fundamentala nu precizeaza ca o persoana nu poate fi aleasa mai mult de doua ori pentru functia de Presedinte, interpretarea Constitutiei care i-ar putea oferi lui Basescu posibilitatea de a candida din nou este ca durata celui de-al doilea mandat al sau nu ar fi de 5 ani, potrivit Libertatea.

Ipoteza este confirmata si de avocatul George Iorgovan, fiul “parintelui Constitutiei”, Antonie Iorgovan.

“Daca populatia este de acord cu demiterea (prin votarea in cadrul referendumului, n.r.), atunci Traian Basescu nu mai poate candida, insa daca isi da demisia, mai poate candida inca o data pentru ca se considera ca nu are mandatul complet”, conform declaratiei date de Iorgovan jurnalistilor de la Ring.

Senatorul independent Iulian Urban, afiliat grupului PDL, a declarat ca o demitere prin referendum a presedintelui Basescu i-ar putea da dreptul sa candideze din nou.

Urban sustine ca demiterea ar face ca cel de-al doilea mandat al sefului statului sa nu mai fie contabilizat, iar Basescu sa poata candida la prezidentialele care ar urma sa se organizeze in toamna.

"Erau doua mandate si atat, dar si in Constitutie, unde se reglementeaza durata si modul de desfasurare al unui presedinte, se spune foarte clar ca in situatia in care mandatul nu este dus pana la capat, persoana in cauza mai are dreptul la un nou mandat", a declarat Urban, potrivit rtv.net.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.