Politica 5 Iulie 2012 00:30
Schimbarile si tensiunile politice din ultima perioada au avut consecinte nu doar la scenei politice, ci si asupra imaginii tarii in Consiliul European.

Comisia de la Venetia, organism consultativ al Consiliului Europei, a denuntat “tentativele” Guvernului de a exercita “presiuni” asupra Curtii Constituionale si de “a a aduce atingere independentei” acestei institutii.

De asemenea, presedintele Comisiei indeamna tara noastra sa respecte in totalitate propria Constitutie si standardele internationale privind independenta justitiei si statului de drept.

Guvernul a modificat Legea Curtii Constitutionale

"O Curte Constitutionala care isi ia rolul in serios ia, din cand in cand, decizii care nu convin majoritatii aflate la guvernare. Acest lucru trebuie acceptat de toate autoritatile statului si nu ar trebui sa fie in niciun caz un argument pentru justificarea ingerintelor asupra independentei Curtii", afirma presedintele Comisiei Consiliului Europei pentru Democratie prin Drept, italianul Gianni Buquicchio, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele Comisiei de la Venetia reaminteste ca independenta si inamovibilitatea judecatorilor Curtii Constitutionale sunt principii garantate de Articolul 145 al Constitutiei Romaniei.

Romania, amenintata cu suspendarea din Consiliul European

Liderul eurodeputatilor crestin-democrati germani Markus Ferber va initia procedura de suspendare a Romaniei din Consiliul European pentru “lipsa standardelor minime functionarii statului de drept”.

“Sunt extrem de ingrijorat in legatura cu situatia din Romania. Ceea ce se intampla este impotriva spiritului si principiilor Uniunii Europene. Voi contacta Comisia Europeana si institutiile europene pentru a face toti pasii necesari in vederea suspendarii voturilor Romaniei din Consiliul European, pentru lipsa asigurarii standardelor minime functionarii statului de drept", a declarat Ferber pentru Adevarul.ro.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Potrivit eurodeputatului german, procedura nu va fi una usoara, fiind nevoie de vot in Parlamentul European.

Citeste si
Comisia Europeana este "cu ochii" pe Romania


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.