Comisia de cod electoral a adoptat, prin consens, propunerea privind sistemul de vot uninominal mixt, astfel incat jumatate din colegii sa fie adoptate prin vot uninominal majoritar si jumatate pe o lista de compensare.

Barbu a precizat, dupa sedinta Comisiei de cod electoral, ca acest sistem de vot mixt a intrunit 13 voturi "pentru", fiind realizat un compromis, deoarece toate celelalte propuneri, cum ar fi sistemul uninominal pur sau sistemul de vot actual, nu au intrunit numarul de voturi.

"In Comisia de cod electoral, in cele doua ore de sedinta, grupurile parlamentare au adoptat prin consens propunerea de vot mixt, jumatate din colegii sa fie adoptate prin uninominal majoritar si jumatate sa fie adoptate pe o lista de compensare pe care vom vedea cu ce propuneri vin cei de la Autoritatea Electorala permanenta", a afirmat Sulfina Barbu, conform MEDIAFAX.

Ea a aratat ca PDL si USL au sustinut varianta de vot uninominal majoritar, dar ca cei de la UDMR si minoritati nu au fost de acord cu aceasta varianta.

Ea a adaugat ca, din punctul sau de vedere, varianta adoptata este un prim pas spre votul uninominal majoritar. "Decat sa ramanem cu sistemul actual sau sa ne intoarcem la un sistem de lista, este un compromis acceptabil daca reusim sa adoptam un astfel de sistem", a mai spus Sulfina Barbu.

Ea a aratat ca pragul electoral va fi discutat saptamana viitoare, dar ca, in principiu, toata lumea este de acord cu prag de 5%. Sulfina Barbu a aratat ca spera ca acest proioect sa fie adoptat pana la sfarsitul sesiunii si ca va cere procedura de urgenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.