Traian Basescu a savarsit un act de violenta fizica asupra minorului aflat in public la mitingul electoral din 2004, se arata in motivarea deciziei Judecatoriei Sectorului 1, instanta sustinand ca declaratia sefului statului facuta la o emisiune are valoarea unei marturisiri extrajudiciare verbale.

Instanta arata, in motivarea deciziei, ca, "sub aspectul fortei probante", declaratia lui Traian Basescu are valoarea unei "marturisiri extrajudiciare verbale", care, in conformitate cu dispozitiile articolelor 1204 si 1205 din Codul Civil, poate fi folosita ca proba impotriva celui care o face, "in pricinile in care este permisa administrarea probei cu martori".

"In temeiul probelor aratate mai sus si tinand cont ca prin verbul «a impinge» se intelege si «a imbranci» (conform DEX, editia 1998), instanta retine ca reclamantul (Traian Basescu - n.r.) a savarsit un act de violenta fizica asupra minorului aflat in public, la mitingul electoral din 2004", noteaza judecatorul in motivarea deciziei, data publicitatii miercuri, transmite MEDIAFAX.

  • Basescu nu primeste nicio pedeapsa

Instanta mai arata ca "nu este investita cu o actiune avand ca obiect tragerea la raspundere a reclamantului pentru aceasta fapta savarsita in septembrie 2004".

Traian Basescu a castigat, in 19 octombrie, la Judecatoria Sectorului 1 procesul in care l-a dat in judecata pe Dinu Patriciu si a cerut despagubiri de un leu pentru "minciuna si trucarea unor filmari", dupa publicarea unui film in care presedintele parea a lovi un copil la un miting electoral din 2004. Judecatoria Sectorului 1 a admis actiunea asa cum a fost formulata de seful statului si l-a obligat pe Dinu Patriciu la plata a 0,5 lei daune morale, precum si la publicarea deciziei in doua publicatii cu tiraj national, in doua numere consecutive.

Judecatoria a avut in vedere si declaratia data de Teodor Melescanu, fostul ministru al Apararii in Guvernul Tariceanu.

"In schimb, din declaratia martorului Melescanu Teodor Viorel, ce s-a aflat in timpul desfasurarii evenimentului electoral din anul 2004, pe scena, in randul al doilea din spatele reclamantului, la o distanta de aproximativ trei, patru metri, se retine ca a avut loc un incident, in cadrul caruia reclamantul s-a apropiat de marginea scenei si a intins microfonul unui copil ce a facut afirmatii defaimatoare, care insa, nu au fost auzite foarte clar de publicul agitat si care ovationa. Martorul a mentionat expres ca «la un moment dat, copilul a facut un pas in spate, dar ca nu poate preciza din ce motiv», ca inaltimea copilului nu depasea nivelul scenei si ca nu a observat ca persoanele din public, din apropierea copilului, sa fi avut vreo reactie fata de incident. Martorul a mai aratat ca paratul a participat la acest miting, aflandu-se in randul din fata sa, spre stanga scenei si ca ar fi putut sa vada acest incident, din locul in care se afla, fara insa a avea aceasta certitudine. De asemenea, s-a aratat ca in «cercul organizatorilor mitingului, au fost discutii ulterioare cu privire la modul de organizare si modul in care copilul a luat cuvantul»", mai noteza instanta in motivare.

Citeste si:
Ponta, atac la adresa Guvernului: Omorâţi economia și pe românii...
Ponta, atac la adresa...

Judecatorul arata ca Teodor Melescanu nu a descris in mod direct savarsirea faptei, dar a aratat ca a observat efectele producerii acesteia.

Decizia din 19 octombrie a Judecatoriei Sectorului 1 poate fi atacata cu recurs la Tribunalul Bucuresti.

Get Adobe Flash player


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.