Presedintele Basescu le-a cerut, joi, magistratilor sa indice si "sursa de finantare" atunci cand dau hotarari impotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal, precizand ca, daca aceste decizii ar fi aplicate, Romania ar fi intr-o situatie extrem de dificila.

  • Critica lui Basescu

"Poate maine, poimaine veti stabili prin hotarari judecatoresti cine este presedintele Romaniei", le-a spus presedintele Basescu participantilor la reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei.

El le-a atras atentia acestora asupra stabilirii echilibrului puterilor in stat.

"Justitia este absolut autonoma din punctul de vedere al optiunilor in luarea deciziilor. Este foarte bine asa, dar trebuie sa existe autocontrolul justitiei", a adaugat seful statului, relateaza MEDIAFAX.

  • Sfaturile sefului statului

Basescu a mentionat ca Guvernul si-a asumat raspunderea pe acte normative legale, care au primit aviz de constitutionalitate, referitoare la reducerea veniturilor personalului bugetar, insa "instantele au hotarat impotriva legilor prin care Romania a incercat sa treaca cu daune cat mai mici" perioada de criza economica.

Presedintele a aratat ca este "o veselie" in adoptarea acestor hotarari, procesele care vizeaza astfel de cauze "merg snur", in timp ce alte procese intarzie cu anii.

El a amintit ca trebuie platiti 9 miliarde de lei in urma acestor hotarari judecatoresti.

"Am o intrebare: cum se poate pune Justitia in situatii atat de delicate, pentru ca nimeni nu are banii astia? (...) E o veselie totala. De unde scoate Guvernul 9 miliarde de lei pentru a-si arata respectul fata de hotararile judecatoresti? Poate indicati si sursa de finantare. (...) E un lucru pe care vi-l cer pentru ca este constitutional. Hotararile judecatoresti au putere de lege, iar cine initiaza o lege care afecteaza bugetul trebuie sa spuna si sursa de finantare. Spuneti-ne care este sursa de finantare pentru hotararile pe care le dati! Unde este ratiunea acestui mod de a proceda?", a adaugat presedintele Basescu.

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

Seful statului a mai spus ca nu se intampla punerea statului in dificultate, ci nerespectarea hotararilor judecatoresti, pentru ca nu exista solutii de punere in aplicare a acestora.

"Daca am pune in aplicare hotararile judecatoresti, Romania ar fi intr-o situatie extrem de dificila. Iar daca abordarea este de tipul «nu imi pasa de lege, de cum functioneaza statul», atunci degeaba vorbim de Legea micii reforme in Justitie", a avertizat Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.