Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la intoarcerea din SUA, ca Acordul pentru amplasarea unui sistem de aparare antiracheta impotriva rachetelor balistice al SUA pe teritoriul Romaniei este primul document juridic care mentioneaza parteneriatul strategic dintre Romania si SUA.

"Nu este vorba despre o declaratie politica, ci este un document juridic care statueaza pe termen lung acest parteneriat strategic", a declarat presedintele Traian Basescu, informeaza MEDIAFAX.

El a catalogat acest acord ca fiind un document extrem de important pentru securitatea nationala.

"Acordul pentru amplasarea unui sistem de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA pe teritoriul Romaniei este un acord care, prin continutul sau, odata transpus in practica, face ca nivelul de securitate al Romaniei sa fie cel mai inalt din toata istoria vietii ei. Amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice pe teritoriul Romaniei nu este doar in folosul Romaniei, ci este in egala masura o valoare castigata pentru securitatea nationala a Statelor Unite, dar si pentru statele europene", a mai spus seful statului.

Presedintele a amintit faptul ca obiectivul Romaniei este ca, in timp, acest sistem de aparare impotriva rachetelor sa devina parte a scutului antiracheta al NATO.

Ce a spus Basescu dupa intalnirea cu Obama?

  • "Sper ca in 10 zile sa convenim cu SUA ca acordul privind scutul sa fie facut public"

Acordul privind scutul american antiracheta nu contine nimic secret, a mai declarat Basescu, la intoarcerea din SUA, el spunand ca spera ca in zece zile se va conveni cu Departamentul de stat ca Acordul sa poata fi facut public in Romania si in SUA.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.