Consiliile Judetene risca procese cu firmele contractante ca urmare a suspendarii platilor pana in luna decembrie, explica europarlamentarul PSD Victor Bostinaru.

  • Fara bani de la Bruxelles

Consiliile Judetene care deruleaza proiecte europene care vizeaza infrastructura rutiera in cadrul POR au fost instiintate la jumatatea lunii august, de catre Agentiile pentru Dezvoltare Regionala, de faptul ca cererile de prefinantare se vor autoriza la plata in cuantum de 5% din valoarea eligibila a proiectului, scrie intr-un comunicat remis 9AM.

  • Consecintele?

„Dupa decizia suspendarii platilor pana in luna decembrie, Consiliile Judetene nu vor putea plati constructorii si sunt culpabile in fata instantei. Daca in decembrie se da drumul platilor, regula este ca ele sa se faca in termen de 90 de zile, ceea ce inseamna ca ajungem in martie 2012”, a afirmat eurodeputatul PSD Victor Bostinaru. Acesta a adaugat ca pana la acea data, poate constructorii dau faliment, iar vina nu apartine Consiliilor Judetene. El mai explica faptul ca, desi aparent autoritatile locale sunt cele invinuite de blocarea acestor fonduri, decizia a fost luata de autoritatile centrale.
  • Cum s-a ajuns aici?

Decizia suspendarii platilor la Bruxelles a venit ca urmare a unor suspiciuni de frauda, constatate la 61 din cele 64 de proiecte supuse analizei de institutiile europene de combatere a fraudei.

Conform eurodeputatului Victor Bostinaru, Comisia Europeana, alertata de rata de aproape 100% de suspiciuni de frauda, a cerut Guvernului Romaniei, in luna mai, sa clarifice in doua luni situatia proiectelor. Guvernul nu a produs aceste probe, motiv pentru care Comisia a anuntat intentia suspendarii platilor.

“Guvernul panicat l-a trimis pe Leonard Orban la Bruxelles cu promisiunea ca se va crea acest super-minister care va imbunatati radical situatia si ca n-ar fi bine politic ca aceasta decizie de suspendare a platilor sa fie facuta publica, pentru ca ar dauna imaginii PDL. Rezultatul discutiilor cu Comisia Europeana a fost ca Guvernul Romaniei sa nu mai trimita pentru plati la Bruxelles dosarele pana in luna decembrie a acestui an, iar Consiliile Judetene au primit deja adrese de la Agentiile pentru Dezvoltare Regionala prin care se suspenda toate platile cu finantare europeana pe proiecte de infrastructura rutiera” a declarat Bostinaru.

Citeste si:
Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
Peste 18 milioane de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.