Rusia este revoltata de declaratiile presedintelui roman Traian Basescu, potrivit carora si el le-ar fi ordonat militarilor sa treaca Prutul, in 1941, potrivit unui mesaj publicat de purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe Aleksandr Lukasevici, pe contul de Twitter al institutiei.

"Rusia este revoltata ca presedintele roman a declarat ca si el le-ar fi ordonat trupelor sale sa treaca raul Prut pentru a ataca URSS in 1941", precizeaza mesajul publicat de pe contul @MFA_Russia.

"Este absolut evident ca astfel de bravade nerusinate care justifica agresiunea fascista", considera MAE rus, intr-un comunicat referitor la declaratiile sefului statului privind trecerea Prutului.

"In Rusia sunt indignati de recentele afirmatii ale presedintelui Romaniei T. Basescu ca daca «ar fi fost in locul maresalului I. Antonescu la fel ar fi dat ordin soldatilor sa treaca Prutul» pentru a participa la agresiunea Germaniei hitleriste impotriva URSS. O astfel de declaratie, cu atat mai mult lansata in trista zi de comemorare a 70 de ani de la declansarea Marelui Razboi pentru apararea Patriei, in cursul caruia poporul nostru a pierdut 27 milioane de vieti omenesti, nu poate fi explicata nici de circumstante curente de politica interna, nici prin referiri la caracterul provocator al intrebarilor ziaristilor. Este absolut evident ca o astfel de bravada nerusinoasa care justifica agresiunea fascista si profaneaza memoria milioanelor de jertfe ale nazismului este inadmisibila si merita o apreciere adecvata din partea Europei civilizate", se arata in comunicatul MAE rus, transmite MEDIAFAX.

Ministerul de Externe rus considera ca "nejustificabila" validarea atacului care a costat Uniunea Sovietica 27 de milioane de vieti si spune ca declaratia presedintelui Traian Basescu despre trecerea Prutului nu se explica prin unele "dintre conditiile politice actuale", potrivit Ria-Novosti.

Moscova si-a exprimat indignarea fata de declaratiile sefului statului roman, care, in opinia sa, a justificat atacul Germaniei naziste contra URSS, scrie agentia in pagina electronica, citand un comunicat al purtatorului de cuvant al MAE rus, Aleksandr Lukasevici.

Aceasta nu se poate explica "prin anumite conditii politice actuale", a spus diplomatul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.