USL va depune la Parlament, spre aprobare, un act normativ continand patru propuneri de modificare a Legii electorale, prima vizand cresterea normei de reprezentare la 100.000 de cetateni pentru un deputat si 200.000 pentru un senator, astfel incat in viitorul Legislativ sa existe 325 de alesi.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat miercuri intr-o conferinta de presa ca USL va elabora un singur act normativ in care va include patru propuneri de modificare a Legii electorale, pentru a nu se ajunge la situatia ca, depunand cele patru initiative separat, actuala putere sa le imparta la comisii si sa le "omoare" pe rand.

Ponta a aratat ca prima propunere se refera la reducerea numarului de parlamentari, el subliniind ca principiul pe care se construieste numarul de alesi tine de norma de reprezentare si nu de impunerea unei cifre, cum este cea de 300.

"In propunere avem crescuta norma de reprezentare, astfel incat un deputat sa reprezinte 100.000 de cetateni, iar un senator - 200.000 de cetateni. Astfel, Senatul va avea 109 membri, cu 28 mai putin, iar Camera Deputatilor 216 membri", a spus Ponta.


El a aratat ca numarul de 325 de alesi este stabilit relativ la situatia actuala, el precizand ca, daca populatia va scadea, atunci numarul de alesi va scadea implicit, transmite MEDIAFAX.

A doua propunere a USL prevede ca parlamentarul care paraseste partidul sub emblema caruia a candidat isi va pierde mandatul in conditii identice cu primarul sau consilierul judetean, a precizat Ponta.

Liderul PSD a mentionat ca a treia propunere a USL prevede alegerea parlamentarilor pe un sistem majoritar, astfel incat in fiecare colegiu cel care obtine primul loc sa mearga in Parlament.

A patra propunere a USL are in vederea recunoasterea ca partid parlamentar sau constituirea de grup parlamentar doar in conditiile in care exista minimum cinci senatori si zece deputati care au candidat sub emblema acelui partid.

Citeste si:
Claudiu Năsui face dezvăluiri șocante despre 9 membri PNL
Năsui, dezvăluiri șocante...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.