Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu apreciaza, intr-un interviu la RFI, ca, pentru adoptarea Constitutiei, seful statului, Traian Basescu, ar putea ajunge la un "deal" cu opozitia, el acceptand renuntarea la doi ani de mandat.

In opinia lui Lazaroiu, proiectul de revizuire a Constitutiei nu este foarte spectaculos, deoarece sunt elementele care decurg din referendumul din 2009 si chestiuni care vin din experienta din ultimii cinci-sase ani, in care institutiile au functionat de multe ori cu sincope, din cauza unor prevederi ambigue din Constitutie si care acum sunt practic clarificate.


"Opozitia a reactionat orbeste, cum face de multe ori, avand in minte ca noua Constitutie i s-ar aplica si presedintelui in functie, ceea ce nu-i adevarat. Opozitia, daca s-ar gandi mai bine ar putea sa dea urmatorul presedinte, ar fi in interesul ei sa-i asigure imunitatea persoanei respective, indiferent cine va fi ea. Imunitatea nu e doar o chestiune legata de interes personal, de interes legat de persoana care va ocupa functia, ci si o chestiune de stabilitate a statului. Imaginati-va ce s-ar intampla daca toti cetatenii ar face plangeri penale, pe motive inchipuite presedintelui Romaniei, cel care va fi, si el va sta doar prin procese, aparandu-se de acuzatiile care i se aduc. E un mod de a atrage institutia presedintelui in noroi si in derizoriu, pana la urma", a mai declarat Sebastian Lazaroiu.

Intrebat daca poate fi introdus Parlamentul unicameral, tinand cont ca nici partenerii de coalitie ai PDL nu accepta asa ceva, Lazaroiu a raspuns: "Nici in PDL nu sunt toti fericiti cu prevederile astea".

  • Sacrificiul lui Basescu

Fostul consilier prezidential a amintit ca Traian Basescu "a introdus si elemente de negociere (cu opozitia - n.r.), inclusiv scurtarea propriului mandat".

"Pana la urma se poate ajunge la un deal de genul: voi acceptati ce a vrut poporul la referendum si eu va dau satisfactie, ca tot ma contestati in fiecare zi si renunt la doi ani de mandat. A sugerat asta presedintele, ca durata mandatului poate fi subiect de negociere cu partidele din opozitie. As vedea posibil ca presedintele sa ajunga la o astfel de negociere", a adaugat Lazaroiu.

In opinia sa, modificarea Constitutiei nu este posibila in acest an si nici anul viitor, decat daca intervin "elemente spectaculoase de negociere intre putere si opozitie".

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.