Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, la TVR, ca Romania nu are de ce sa se pronunte in acest moment in problema Libiei, precizand ca tara noastra respecta Rezolutia 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU privind instituirea zonei de interdictie aeriana deasupra Libiei.
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, la TVR, ca nu poate lua decizii "singur" in problema Libiei, CSAT fiind cel care va decide in privinta implicarii Romaniei, scrie MEDIAFAX.

Rezolutia ONU prevede stabilirea unei zone de interdictie aeriana in Libia, in vederea protejarii populatiei civile. "Consider fara niciun fel de retinere ca un sef de stat care trage in propriul popor nu mai are niciun fel de legitimitate", a spus Traian Basescu.

Presedintele a mai spus ca, in acest moment, NATO nu actioneaza pe teritoriul Libiei, iar Romania, ca membru al Aliantei, a participat la toate procesele de decizie politica din interiorul acesteia si la procesele de planificare militara. "Cand NATO va lua o decizie, Romania va fi acolo", a spus seful statului.

"Eu nu pot lua decizii singur. Este atributul CSAT sa decida pozitia Romaniei si implicarea Romaniei, functie de ceea ce ni se va solicita. In momentul in care se va aproba directiva de executie, voi convoca CSAT in primul rand pentru a-l informa cu privire la continutul directivei si vom intelege daca decurg obligatii pentru noi. In momentul de fata, nu sunt obligatii pentru prima faza, pentrru ca planul de operatii vizeaza doar instituirea zonei de interdictie aeriana, nu s-a trecut la planificarea etapei a doua", a mentionat seful statului la TVR.


  • Resursele Romaniei nu permit implicare militara in Libia. Trebuie asteptata decizia NATO

Romania trebuie sa astepte o decizie si o reactie a NATO privind o operatiune militara in Libia, iar CSAT sa exprime un punct de vedere, a declarat vicepresedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, George Scutaru, adaugand ca resursele Romaniei nu permit o implicare militara.


"Romania trebuie sa sustina din punct de vedere politic interventia statelor democrate. Trebuie sa asteptam decizia NATO pe acest subiect si modul in care va reactiona, ca un corp intreg, NATO. Dupa ce vor exista aceste clarificari cred ca CSAT-ul trebuie sa exprime un punct de vedere", a declarat George Scutaru, vicepresedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, relateaza MEDIAFAX.
Deputatul PNL a atras atentia ca rezolutia adoptata de Consiliul de Securitate al ONU face posibile doar interventii aeriene, nu si terestre.

"Romania este implicata in alte teatre de operatiuni in cadrul NATO cu un numar considerabil de militari, iar din punct de vedere al tehnicii din dotare si logistic nu cred ca avem capacitatea de a ne alatura acelor state care pun la dispozitie mijloace de lovire aeriana", a comentat Scutaru.

Deputatul PNL a mai atras atentia, in acest context, ca a sosit momentul ca la nivelul Guvernului sa fie luata o decizie pentru finantarea programului multirol. Romania are in prezent cel mai mic buget de aparare (0,8 la suta din PIB) iar perspectivele pe urmatorii 3 ani, asa cum arata prognoza Ministerului Finantelor, indica faptul ca in 2014 bugetul alocat apararii va fi de 0,72% din PIB.

  • In 2014 fortele aeriene romane nu vor mai avea in dotare avioane de vanatoare apte de zbor

"Daca in acest an nu vom lua o decizie privind finantarea multirol, in 2014 ne vom intreba cine ne va asigura securitatea spatiului aerian romanesc", a spus Scutaru.
Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Referitor la cu pozitia exprimata de Traian Basescu in urma cu o saptamana impotriva unei interventii militare in Libia, vicepresedintele Comisiei de Aparare a spus : "Romania sa-si mentina angajamentele in cadrul NATO si subiectele precum atitudinea NATO si UE fata de criza din Libia nu trebuie sa fie privite drept o oportunitate de a plati polite pentru lipsa de sustinere a Romaniei in aderarea la Spatiul Schengen ".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.