Aspirantul la sefia UDMR, Peter Eckstein, si-a structurat programul electoral pe obtinerea autonomiei. Consilierul prezidential s-a declarat convins ca „acordarea unor competente sporite de administrare“ Tinutului Secuiesc ar creste puterea economica a zonei.

Candidatul la Presedintia Uniunii a aratat ca „proiectul privind autonomia teritoriala trebuie imbratisat de majoritatea locuitorilor din regiunea respectiva, fie ei maghiari, romani sau rromi". „Este de competenta si depinde de abilitatea liderilor locali sa gaseasca formula potrivita pentru acest proiect, care sa fie convenabil si pentru romani", a declarat pentru „Adevarul" Peter Eckstein, cu mentiunea ca vorbeste doar in calitate de candidat, nu si de consilier prezidential.

Viziunea consilierului prezidential in ceea ce priveste autonomia Tinutului Secuiesc este in dezacord cu pozitia presedintelui Traian Basescu. In octombrie anul trecut, seful statului a precizat chiar intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de omologul sau ungar, Pal Schmitt, ca Romania nu vizeaza „o autonomie regionala, ci o autonomie a comunitatilor in raport cu guvernul central".

Pentru autonomia Tinutului Secuiesc a pledat si ministrul Culturii, Kelemen Hunor, contracandidatul lui Eckstein la sefia Uniunii, pentru care tot Tiroul de Sud ar fi modelul de urmat. „S-ar putea face cu intelepciune, dialog si doar in parteneriat cu romanii si rromii", a dat asigurari ministrul. Kelemen Hunor si-a depus ieri, la sediul Prezidiului Executiv al UDMR, dosarul de candidatura, incluzand si programul sau electoral.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.