Presedintele Traian Basescu a hotarat sa retrimita Legea Pensiilor la Parlament, fiind nemultumit de varsta prea mare de pensionare la femei.

Presedintele Traian Basescu s-a declarat un sustinator ferm al egalitatii de sanse intre femei si barbati, insa a sustinut ca varsta de pensionare la femei a fost crescuta prea mult, de la 58 de ani la 65. Astfel, presedintele a hotarat sa nu promulge legea, cu toate ca aceasta a fost declarata constituionala de catre CCR si a decis sa o retrimita spre revizuire la Parlament. [CCR a decis: Legea Pensiilor este constitutionala]

Traian Basescu a criticat aliniatul 1 de la numarul 53 al legii care presupune egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati la 65 de ani.

"Analizand legea la nr 53, aliniatul 1 am constatat ca se institue varsta standard de pensionare la 65 de ani. Sunt un sustinator al egalitatii de sanse, dar si de tratament intre femei si barbati. Nu pot insa sa nu realizeze realitatile socio-economice din Romania si sa constat ca femeile au o situatie mult mai grea decat barbatii. Realitatea sociala ne arata ca o femeie care are serviciu mai are si un serviciu acasa, fiind cea mai responsabila de intretinerea gospodariei si de cresterea copiilor", a declarat presedintele joi.

In concluzie, Basescu a hotarat retrimiterea legii la Parlament cu cererea de scadere a varstei de pensionare la femei, la 63 de ani, in timp ce a barbatilor sa ramana la 65 de ani.

  • Atac la opozitie

Traian Basescu nu a ezitat sa ii atace pe liderii opozitiei si sa le reproseze scandalul mediatic facut pe votul din Parlament. Acesta nu s-a legat de legalitatea sau ilegalitatea in care votul s-a desfasurat, insa le-a cerut liderilor PSD si PNL sa depuna contestatii la comisia de disciplina si sa nu ii ceara lui sa se implice in deciziile Parlamentului. [Legea Pensiilor: Ce i-a scris Ponta lui Basescu?]

"Presedintele nu se poate implica intr-o camera interna a Parlamentului. Liderii Ponta si Antonescu au posibilitatea sa se adreseze comisiei de disciplina ale Parlamentului. Cei care vorbesc despre dictatura nu intelg ce inseamna sa creezi precedentul ca presedintele sa se implice in activitatea interna a Parlamentului. Ii rog sa se gandeasca cu seriozitate la ce isi doresc. Asta ar insemna dictatura. Recomandarea mea catre Ponta si Antonescu nu este decat o simpla chemare la decenta", a incheiat Traian Basescu.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

  • UDMR va sustine modificarea Legii Pensiilor

Parlamentarii UDMR vor vota, in Parlament, pentru reducerea varstei de pensionare la femei cu ocazia reexaminarii Legii privind sistemul unitar de pensii publice, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, presedintele Uniunii, vicepremierul Marko Bela.

El a spus ca UDMR este de acord cu propunerea presedintelui Traian Basescu de reducere a varstei de pensionare la femei la 63 de ani, care, de fapt, a fost o propunere a Uniunii.

"Atunci cand s-a discutat aceasta problema in Camera Deputatilor, am optat pentru aceasta varianta: 63 de ani la femei si 65 de ani la barbati. Atunci ni s-a argumentat ca nu ar fi de acord Uniunea Europeana. In continuare afirm ca am avut dreptate si este foarte bine ca presedintele a retrimis legea in Parlament. Vom vota pentru aceasta varianta", a mentionat Marko Bela.

  • Ponta il felicita pe Basescu

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca solutia adoptata de presedintele Traian Basescu de a cere reexaminarea Legii pensiilor este cea corecta politic si constitutional, mentionand ca seful statului a sanctionat implicit frauda din Parlament, transmite MEDIAFAX.
Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Ponta a mai spus ca solutia adoptata de Traian Basescu este si "diplomatica". El a mentionat ca nu se astepta ca Traian Basescu sa numere deputatii care au votat legea.

"Consider decizia de azi a lui Basescu un succes comun al celor care au luat atitudine fata de frauda din Parlament", a spus Ponta.

  • PNL, ceva mai sceptic

Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, a declarat ca liberalii considera retrimiterea Legii pensiilor la Parlament ca fiind un gest de imagine, mentionand ca presedintele este aparatorul fraudei din Parlament si adaugand ca trebuie intetite demersurile pentru motiunea de cenzura.

"Consideram ca aceasta decizie este un exclusiv exemplu de imagine, presedintele incercand sa pozeze astfel in aparatorul pensionarilor. Remarcam totusi ca modul in care presedintele a considerat legea ca fiind una adoptata in mod legal si ca neavand probleme de neconstitutionalitate, il face pe Traian Basescu aparatorul fraudei din Parlament", a spus Voicu, transmite MEDIAFAX.

Citeste si:
Crin Antonescu, despre amnistie: Nu cred ca se va da. Daca se da...
Crin Antonescu, despre...

El a subliniat ca presedintele isi asuma astfel "in mod direct fauda prin care aceasta lege a fost aprobata in Parlament".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.