Seful departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor, Marian Tutilescu, a declarat ca schimbarea ministrului Vasile Blaga nu va afecta aderarea Romaniei la spatiul Schenegen.

"Nu se pune problema. Suntem in grafic si ne mentinem. O sa mai discutam problema in momentul in care o sa prezentam fiecare obiectiv. V-am prezentat deja Biroul Sirene, o sa prezentam si Centrul SIS, urmam un program foarte strict foarte riguros, urmeaza o misiune de reevaluare pe frontierele aeriene, pe cele doua aeroporturi Traian Vuia din Timisoara si terminalul Non Schenge de la Otopeni. Traian Vuia este terminat, terminaul non Schengen nu este terminat dar nu este o conditie pentru evaluarea expertilor. Ei verifica doar daca sunt indeplinite acele functionalitati respectiv separarea fluxurilor Schengen, non Schengen pentru a evita migratia ilegala. Si apoi va fi evaluarea pe domeniul SIS, anume sistemul informatic Schengen - Sirene", a spus Tutilescu, intrebat daca schimbarea ministrului Blaga va afecta aderarea Romaniei la Schengen, transmie MEDIAFAX.

El a dat detalii despre infrastructura tehnica legata de aderarea la Schengen.

"E un sistem informatic pe care l-am inagurat, operatorii Sirene sunt pregatiti de experti din Germania, Austria, Elvetia, iar sistemul informatic Schengen va fi evaluat in sensul verificarii modului in care utilizatorii finali, respectiv politistii, jandarmii si politistii de frontiera intra in sistemul informatic Schengen - e vorba de o interfata prin care se intra in aceasta baza de date, in fond este vorba de o baza de date care contine atat semnalarile noastre nationale, respectiv persoanele care fac obiectul acelei baze de date si o copie a sistemului central. Cu alte cuvinte, acele semnalari furnizate de toate statele membre ale spatiului Schengen si pe de-o parte accesul in aceasta baza de date si pe de alta parte daca sunt cunoscute procedurile. Asta presupune ca ai o infrastructura de comunicatii care este in curs de finalizare, iar asta, la randul sau, presupune ca ai o infrastructura de baze de date, pentru ca accesarea SIS se face in doua moduri: pe reteaua de calculatoare, printr-un sistem de baze de date si prin sistemul de radiotelefoane mobile", a spus Tutilescu.

Citeste si:
Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen,...
Euractiv: România și Bulgaria...

Intrebat daca din punct de vedere politic nu este un semnal negativ faptul ca un ministru de Interne cu rol de baza la aderarea la Schengen este schimbat, Tutilescu a raspuns ca nu poate sa faca asemenea comentarii pentru ca el se ocupa de partea tehnic. "Nu pot sa fac comentarii, vom vedea", a spus Tutilescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.