Persoanele nemultumite de noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor sunt cele care se foloseau abuziv de astfel de drepturi, pentru ca de fapt nu intrau sub incidenta legii, iar Guvernul nu a facut decat sa vegheze la respectarea legii, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

"Normal ca aceia care pana acum nu plateau aceste lucruri, fiind pusi in situatia sa plateasca contributii evident ca sunt nemultumiti. Dupa cum sunt nemultumiti foarte multi cei care, profitand de situatia legii cu privire la drepturile de autor, in loc ca de aceasta lege sa beneficieze numai aceia care erau cu adevarat creatori si erau, in sensul legii, beneficiari ai prevederilor respective, ea s-a aplicat abuziv si foarte mult, de la soferi, mecanici si alte categori sociale. Nu plateau contributii la asigurari sociale pentru ca intrau sub incidenta Legii drepturilor de autor. Noi am strans surubul si am spus: «Fratilor, toata lumea trebuie sa respecte legea». Cei care sunt cu adevarat si intra sub incidenta drepturilor de autor, categoric beneficiaza de prevederile legii, cei care au incercat si incearca sa foloseasca legea ca un mijloc ca sa nu plateasca dari catre stat: «Nu se mai poate!»", a spus Emil Boc, citat de MEDIAFAX.

Premierul a aratat ca modificarea Codului Fiscal are ca obiectiv largirea bazei de impozitare si diminuarea evaziunii fiscale in domeniu, subliniind ca exista 10,8 milioane de romani care nu platesc contributii de sanatate.

  • Drepturile de autor, o forma de evaziune fiscala?

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, i-a atras atentia, miercuri, unei ziariste acreditate la Guvern ca este "de vazut" daca este platita in mod corect prin drepturi de autor pentru profesia ei sau daca nu cumva modalitatea prin care e platita de angajator reprezinta o forma de evaziune fiscala.

Vladescu a intervenit atunci cand, in urma unei intrevederi a premierului cu reprezentantii uniunilor de creatori, ziarista i-a cerut presedintelui Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu, explicatii mai clare privind modalitatea de declarare a veniturilor din drepturi de autor.

Citeste si:
Shakira este acuzată de evaziune fiscală. Cântăreața ar putea...
Shakira este acuzată de...

Vladescu a intrebat-o in mod ironic pe ziarista daca este sculptor, scriitor sau poet, iar cand aceasta i-a raspuns ca e jurnalist, ministrul Finantelor a aratat ca e nevoie de clarificarea modalitatii de plata pentru munca prestata de aceasta.

"Este de vazut daca dumneavostra sunteti platita in mod corect pe drepturi de autor sau daca modalitatea in care dumneavoastra sunteti platita este o formula de evaziune fiscala", a atentionat-o Vladescu pe ziarista.

Vladescu a spus, in context, ca, in urma discutiilor cu reprezentantii uniunilor de creatori, nu pot exista in Romania 500.000 de creatori care sunt obligati sa isi depuna declaratii de venituri conform noilor reglementari fiscale. El a fost sustinut in afirmatiile sale de presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu, care a aratat ca pana in prezent exista 200.000 de astfel de declaratii care fac obiectul noilor prevederi.

Citeste si:
Meghan Markle a câștigat drepturile de autor ale unei scrisori...
Meghan Markle a câștigat...


Sebastian Vladescu a precizat ca nu fost inca la niciunul din ghiseele unde trebuie depuse declaratii pentru veniturile din activitati independente, dar a apreciat ca nu poate fi vorba decat despre probleme punctuale, care vor fi rezolvate in timp.

Contributiile de asigurari sociale pentru somaj si pensie in cazul persoanelor care obtin venituri din drepturi de autor trebuiau platite pana in 25 august, pentru castigurile din iulie, iar in cazul asigurarilor de sanatate, plata se face in 25 ianuarie 2011.

Persoanele care nu reusesc sa depuna la timp declaratiile aferente veniturilor din drepturi de autor nu vor fi penalizate, aceste documente putand fi depuse in toata aceasta saptamana, iar neconcordantele care se pot ivi pot fi refacute, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Mihai Seitan.

Citeste si:
ICCJ ii restituie lui Sebastian Vladescu lingorurile de aur si banii
ICCJ ii restituie lui...

Cititi si: Drepturile de autor: Revolta artistilor romani

Nu ti-ai depus declaratia de venit la timp? Statul te iarta!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.