Vicepresedintele PC Bogdan Diaconu solicita autoritatilor sa-l declare pe europarlamentarul Jobbik Szegedi Csanad persona non-grata in Romania in urma declaratiilor reprezentantului Parlamentului European despre autonomia secuilor.

"Instigarea la iesirea in strada a secuilor pentru autonomie, venita din partea eurodeputatului maghiar Jobbik Szegedi Csanad, creeaza un precedent periculos. Cine este acest partid Jobbik sa vina sa dea lectii Romaniei ce are de facut? Denumirea partidului Jobbik aminteste de un personaj din Razboiul Stelelor, Jabba, caruia i se aseamana ca lacomie. Daca politicienii unguri vor o parte din Romania, trebuie sa nu uite ca, la fel ca si in urma cu secole, cand au navalit pe aceste meleaguri ca niste barbari, acest pamant le apartine romanilor", se arata intr-un comunicat, potrivit MEDIAFAX.

Liderul PC cere autoritatilor romane "sa nu mai asiste pasive la incitarile la dezmembrarea Romaniei si sa-l declare pe europarlamentarul Jobbik Szegedi Csanad persona non-grata in Romania".

"De asemenea, consideram ca deschiderea de filiale Jobbik in Romania pentru a sustine autonomia unei parti din Transilvania este un afront deschis adus Constitutiei statului roman si cerem de aceea ca activitatea acestei formatiuni politice sa fie interzisa pe teritoriul romanesc", se mai arata in comunicat.

Jobbik: "Secuii trebuie sa iasa in strada"

Eurodeputatul Jobbik Szegedi Csanad a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca este de acord "cu fiecare cuvant al lui Tokes Laszlo" in ceea ce priveste iesirea secuilor in strada pentru a cere autonomia, adaugand ca si el si Tokes se refera la demonstratii pasnice.

Szegedi a subliniat ca atat el, cat si Tokes au in vedere demonstratii pasnice. "Daca acest model european al autonomiei se poate obtine numai intr-un astfel de mod, prin a iesi in strada, atunci da, secuii trebuie sa iasa pe strada, dar prin demonstratii pasnice sa o obtina. Si nici Tokes Laszlo nu a convocat la un razboi civil sau ca secuii sa ia arme in mana. Si el a vorbit de demonstratii pasnice. Sunt de acord cu fiecare cuvant al lui Tokes Laszlo, fiindca s-a nascut in Ardeal, traieste in Ardeal, pe jumatate este si secui. Daca cineva are dreptul sa spuna ce dorinte au maghiarii din Ardeal, Tokes Laszlo este acela", a spus Szegedi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.