Eurodeputatul Jobbik Szegedi Csanad a declarat ca este de acord "cu fiecare cuvant al lui Tokes Laszlo" in ceea ce priveste iesirea secuilor in strada pentru a cere autonomia, adaugand ca si el si Tokes se refera la demonstratii pasnice.

Szegedi Csanad a spus ca va colabora atat cu Consiliul National Secuiesc, cat si cu organizatia condusa de Tokes Laszlo, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, in ceea ce priveste "obiectivul major al maghiarilor din Ardeal, de a obtine autonomia Tinutului Secuiesc", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Intrebat daca impartaseste opinia exprimata de Tokes Laszlo, ca secuii trebuie sa iasa in strada pentru a obtine autonomia, eurodeputatul Jobbik a spus ca este de acord "cu fiecare cuvant" al acestuia, daca altfel nu se poate.

Szegedi a subliniat ca atat el, cat si Tokes au in vedere demonstratii pasnice.

"Daca acest model european al autonomiei se poate obtine numai intr-un astfel de mod, prin a iesi in strada, atunci da, secuii trebuie sa iasa pe strada, dar prin demonstratii pasnice sa o obtina. Si nici Tokes Laszlo nu a convocat la un razboi civil sau ca secuii sa ia arme in mana. Si el a vorbit de demonstratii pasnice. Sunt de acord cu fiecare cuvant al lui Tokes Laszlo, fiindca s-a nascut in Ardeal, traieste in Ardeal, pe jumatate este si secui. Daca cineva are dreptul sa spuna ce dorinte au maghiarii din Ardeal, Tokes Laszlo este acela", a spus Szegedi.

Acesta a afirmat ca nu exclude posibilitatea ca, in calitate de politician care militeaza pentru drepturile omului, sa fie prezent la o astfel de manifestare, daca va fi organizata, insa a adaugat ca politicienii maghiari din Ardeal ar trebui sa ii cheme la demonstratii pasnice pentru autonomie pe secui, nu el.

"In primul rand sunt un politician din Ungaria, deci daca vorbim de demonstratii pasnice in secuime politicienii maghiari din Ardeal ar trebui sa ii convoace pe secui, nu un politician din Ungaria. De aceea, m-am bucurat ca domnul Tokes a vorbit in acest fel despre demonstratii si Partidul Jobbik atat in Parlamentul European, cat si in Parlamentul Ungariei, cu toate fortele, va sprijini acest pas al lui Tokes Laszlo", a aratat Szegedi.

Tokes: Daca Kosovo a reusit, si noi vrem independenta in Transilvania!

Citeste si:
UDMR: PSD trimite Romania in anii `90
UDMR: PSD trimite Romania in...

Vicepresedintele Parlamentului European Laszlo Tokes declara, in 22 iulie, la Universitatea de Vara "Tusvanyos", ca, daca o microregiune precum Kosovo si-a dobandit autonomia, acelasi lucru ar fi posibil si in Tinutul Secuiesc, iar, daca va fi nevoie, secuimea trebuie sa iasa in strada.

"Trebuie sa iesim in strada daca este nevoie. Daca trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar in acel moment nu veti mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru ca am manifesta impotriva voastra", afirma Tokes.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.