Proiectul PSD privind reintroducerea in Codul Penal a infractiunii de defaimare a natiunii trimite Romania cu decenii in urma

''Proiectul de lege propus de PSD acum, la debutul perioadei electorale, trimite Romania cu decenii in urma, la inceputurile anilor ‘90. Este trist si extrem de regretabil ca, evocand perioada regimurilor trecute, unii politicieni romani, in apropierea alegerilor, reaprind flacara nationalismului si se folosesc in acest scop de un caz intamplat in Secuime, care nici pana in prezent nu este clarificat de catre autoritati'', a declarat Kovács Péter referitor la initiativa legislativa potrivit careia manifestarile publice care defaimeaza tara sau natiunea romana ar putea fi pedepsite cu inchisoare.

Presedintele executiv al UDMR considera un pericol faptul ca initiatorii proiectului argumenteaza necesitatea adoptarii unei asemenea legi prin evenimentele petrecute la Targu Secuiesc pe 1 decembrie 2015. ''Este nedreapta invocarea, in acest caz, a evenimentelor din decembrie anul trecut. Repet: o intreaga natiune nu poate fi declarata terorista, in baza principiului unei vini colective. Condamnam acest tip de extremism, indiferent ca provine din partea maghiara sau cea romana. Este de neconceput cum initiatorii legii considera ca a fost o greseala scoaterea din Codul Penal a infractiunii de defaimare a tarii sau a natiunii'', argumenteaza presedintele executiv al UDMR.

El considera ca initiatorii legii anuleaza tot progresul ultimilor 26 de ani din domeniul legislativ, ''prin alarmarea opiniei publice referitor la cetatenii iredentisti, <<de alte etnii decat cea romana>>, care pun in pericol siguranta nationala''.

''Toate acestea nu fac decat sa ne confirme faptul ca mai avem foarte multe de facut in domeniul protectiei minoritatilor, pentru ca maghiarii sa se simta in siguranta la ei acasa. Nu va fi deloc usor in conditiile in care scopul unic al unora dintre politicieni este de a perturba pacea interetnica, doar pentru ca vor sa-si recastige popularitatea pierduta inainte de alegeri'', a conchis el, aratand ca, de curand, PSD a respins un proiect de lege asemanator, initiat de catre deputatul Bogdan Diaconu, iar acum, acelasi partid, ''elaboreaza o astfel de initiativa inacceptabila, neasumabila''.

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Manifestarile publice savarsite cu intentia de a defaima tara sau natiunea romana ar putea fi pedepsite cu inchisoarea, potrivit unui proiect de lege depus la Senat de un grup de parlamentari PSD, PC si UNPR.

Initiatorii vor reintroducerea in Codul Penal a infractiunii de ''defaimare a tarii sau a natiunii'', care ar urma sa fie pedepsita cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.

In expunerea de motive, alesii invoca evenimentele care au avut loc la Targu Secuiesc de 1 decembrie 2015, faptul ca tot mai multi cetateni de alte etnii considera Ziua nationala a Romaniei ca zi de doliu sau ca personaje istorice au fost spanzurate simbolic, informeaza MEDIAFAX.

''Aceste manifestari secesioniste si iredentiste, aceste instigari la crima de leznatiune nu fac parte din sfera dreptului la libera expresie, ci pot fi considerate acte pregatitoare care pun in pericol securitatea nationala. (...) Suntem in situatia in care Codul Penal al Romaniei pedepseste infractiuni cu un pericol social foarte redus cum este «abuzul de incredere» in timp ce crimele de leznatiune sunt pedepsite cu o banala amenda contraventionala'', argumenteaza initiatorii.

Citeste si:
Condamnată la 6 weekend-uri în casă după ce a urcat fără permis la...
O tânără din Suceava a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.