Curtea Constitutionala va judeca, pe 24 iunie, cele patru contestatii trimise de Inalta Curte, PSD si PNL pe masurile de austeritate, aceasta fiind ultima speranta a bugetarilor.

Contestatia la CCR este ultimul “hop” pe care masurile de austeritate impuse de Guvernul Boc mai trebuie sa-l treaca pentru a fi aplicate. Astfel, pe 24 iunie, se decide soarta bugetarilor si pensionarilor care asteapta deznadajduiti taierile pensiilor si salariilor.

Curtea Constitutionala va judeca atunci cele patru contestatii trimise de Inalta Curte si de PSD, privind neconstitutionalliatea legilor de austeritate asumate de Guvern, care vizeaza reducerea pensiilor si a salariilor, dar si a pensiilor speciale, au declarat surse judiciare pentru NewsIn.

  • Opozitia contesta

Parlamentarii PSD au depus, miercuri, la Curtea Constitutionala sesizarea privind neconstitutionalitatea legii prin care sunt reduse salariile si pensiile si asupra careia Guvernul Boc si-a angajat raspunderea. De asemenea, social-democratii au contestat, marti, la CCR, legea care prevede recalcularea pensiilor speciale.

Totodata, sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la neconstitutionalitatea Legilor de austeritate asumate de Guvern, care vizeaza reducerea pensiilor si salarilor, dar si a pensiilor speciale, potrivit unui comunicat remis marti. Astfel, ICCJ a depus doua sesizari la Curtea Constitutionala.

Si PNL a contestat miercuri, la CCR, Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, au anuntat deputatii liberali Alina Gorghiu si Eugen Nicolaescu.

Nicolaescu a precizat ca 54 de deputati au semnat sesizarea la CCR, ale carei argumente se bazeaza pe articolul 53, dar si pe alte articole referitoare la dreptul la traiul decent si la pensie ori la dreptul de proprietate privata.

Guvernul Emil Boc si-a asumat, la sfarsitul lunii mai, raspunderea pe achetul de masuri de austeritate pe care le-a stabilit in scrisoarea catre FMI, in urma evaluarii trimestriale a Fondului din aprilie. Asumarea s-a facut pe doua proiecte de lege separate. Primul proiect de Lege prevede reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar prin taierea salariilor, pensiilor si a ajutoarelor sociale. Cel de-al doilea prevede recalcularea pensiilor speciale.

  • Ce spune contestatia PSD

Sesizarea PSD depusa la CCR, impotriva Legii care prevede reducerea de pensii si salarii, invoca mai multe hotarari CEDO si reclama incalcarea proprietatii private a cetatenilor, restrangerea nejustificata a libertatilor fundamentale, dar si riscul instaurarii haosului social si anarhiei.
Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

PSD mai sustine ca bugetarii sunt discriminati fata de ceilalti salariati prin faptul ca ajung sa plateasca la bugetul de stat un impozit de 41%, compus din cei 16% impozit pe venit si cele 25 de procente care li se taie. In sustinerea argumentatiei social-democratii invoca o decizie a CEDO, in cauza Van Raalte contra Tarile de Jos, in care "s-a aratat ca stabilirea unor impozite sau contributii numai pentru anumite categorii de cetateni are caracter discriminatoriu si aduce atingere dreptului de proprietate al acestora.

PSD mai apreciza ca Guvernul a incalcat art 47, alin 1, cat si a art 135 din Constitutie, "care stabilesc in sarcina statului obligatia de a asigura un nivel de trai decent si de a crea conditiile necesare pentru cresterea calitatii vietii". Textul in intergime al sesizarii il puteti citi aici.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.