Plenul Senatului a reluat marti dezbaterile pe marginea Legii pensiilor, in prezenta premierului Emil Boc, invitat de catre parlamentari sa participe la discutiile privind proiectul Guvernului. Problema pensiilor nesimtite

Premierul Emil Boc i-a asigurat marti pe senatori ca pensiile militarilor, recalculate conform proiectului pe care-l propune Guvernul, si care sunt pana in 3000 de lei nu vor scadea.

Premierul a tinut sa se refere la cei 82 de mii de persoane din cadrul Ministerului Apararii care au pensii militare. "Vreau sa stiti ca din toate simularile pe care Ministerul Muncii le-a facut rezulta ca din recalcularea pensiilor militarilor din sistemul Ministerului Apararii nu vor scadea pensiile care azi au o valoare pana in jurul a 30 de milioane de lei vechi. Si atunci de ce atata energie consumata cand lucrurile sunt foarte simple. Se aplica principiul contributivitatii si aici", a sustinut premierul.

Emil Boc a prezentat si o situatie in cazul pensiilor militarilor. "Sub 1000 de lei in randul pensionarilor de la MAPn sunt 13.164 de persoane - nu vor avea nicio problema. Intre 1000 de lei si 2000 de lei sunt 45.767 de persoane, nu vor avea nicio problema, nu scade pensia miliara. Intre 2000 de lei si 3000 de lei - 15.956, nici acestia nu vor avea prin recalculare nicio problema. Dar e adevarat, sunt intre 3000 si 4000 de lei - 6.245 de persoane, intre 4000 si 5000 lei - 797 de persoane, peste 5000 de lei - 208 de persoane, in total 7.250. Aici este posibil ca la unii dintre ei, prin recalculare, sa scada pensia pe care o au astazi", a explicat premierul.

"Prin intrarea in vigoare a noului proiect, nu toate pensiile se recalculeaza. Se recalculeaza numai pensiile speciale. Din recalcularea pensiilor speciale, nu vor scadea toate pensiile speciale, dimpotriva. E adevarat, pensiile mari, foarte mari vor fi afectate, dar de principiul contributivitatii, nu de altceva”, a spus Boc.

Premierul Emil Boc a criticat marti, in fata senatorilor, pensiile speciale si le-a cerut parlamentarilor sa adopte noul proiect al Guvernului, pe care l-a prezentat drept unul "corect", bazat pe principiul contributivitatii.

"De ce sa nu avem pensii speciale si pentru medici, care opereaza pe creier, opereaza pe inima? Ei de ce nu ar merita o pensie speciala, va rog? De ce nu? Dar la fel pentru omul care munceste de dimineata de la 5 pana dupa-amiaza tarziu la saiba, el de ce sa nu aiba parte de pensie speciala, ca face un efort extraordinar? Fiecare la locul de munca face un efort extraordinar. De ce sa nu avem o pensie speciala? Pentru un profesor de istorie care preda elevilor si citeste pe Herodot si se documenteaza in fiecare zi, de ce sa nu aiba o pensie speciala? De ce un parlamentar sa nu aiba pensie speciala?", a intrebat Boc retoric, in discursul sau din fata senatorilor.

Premierul a sustinut ca cel mai simplu pentru el ar fi sa accepte pensiile speciale, dar a adaugat ca are "o datorie sa faca ceea ce trebuie". "A sta intr-o functie publica si a te face ca nu vezi nedreptatile din sistem inseamna sa nu-ti justifici salariul in calitate de persoana care ocupi un scaun public", a afirmat primul-ministru.

El le-a transmis senatorilor ca sustine proiectul Legii pensiilor asa cum a fost el promovat de catre Guvern, invitandu-i pe parlamentari sa faca o "lege corecta pentru 22 de milioane de cetateni romani", pentru ca fiecare din cei implicati sa ramana in "istorie" ca au contribuit la reforma.

Dezbatere "cu nabadai" in Parlament privind Legea pensiilor

Cati bani se cheltuie pe pensile speciale?

"Pentru 0,14% din totalul pensionarilor din aceasta tara, 120 de milioane de euro luam anual din cheltuielile celelalte ca sa putem sustine partea speciala, fara contributii, a 8.342 de pensionari", a spus Boc, adaugand ca cei 120 de milioane de euro ar putea plati 60.000 de pensii medii din sistemul public.

De altfel, pe parcursul discursului sau, premierul a sustinut ca Legea propusa de Guvern se impune pentru ca actualul sistem nu e sustenabil. "Asa cum functioneaza el azi, pensiile in Romania nu vor putea fi platite pe termen mediu si lung daca nu facem corectiile necesare", a adaugat primul-ministru. El a precizat ca, "in toata Europa" s-a ajuns la concluzia ca actualele formule in domeniul calcularii pensiilor nu mai sunt eficiente.

Primul-ministru a vorbit despre "datoriile cronice ale bugetului asigurarilor de stat incepand cu 2006" din cauza sistemului de pensii. Boc a explicat ca, pentru a se plati pensiile in 2010, trebuie ca din bugetul de stat sa fie imprumutat bugetul de pensii cu 1,7 miliarde de lei. "Daca actualul sistem nu se schimba si va merge asa, de la 1,3% din PIB cat e deficititul cheltuielilor cu pensiile, vom ajunge la 6% din PIB deficit pentru pensii", a spus premierul, adaugand ca bani necesari vor trebui sa fie luati de la invatamant sau de la infrastructura.

Plenul Senatului a dezbatut si respins marti doar trei amendamente la Legea pensiilor, printre care si unul referitor la titlul Legii, care fusese admis de comisia de specialitate, urmand ca discutiile sa fie reluate miercuri dimineata, la ora 9.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.