Fostul presedinte al Partidului National Taranesc (PNT) Ion Diaconescu a dat in judecata statul roman si solicita daune de 18 milioane euro pentru traumele suferite in timpul detentiei politice din inchisorile comuniste.

Diaconescu solicita instantei sa constate caracterul politic al condamnarii suferite in baza sentintei Tribunalului Militar Bucuresti din 28 februarie 1948, cand fostul presedinte al PNT a primit o pedeapsa de 15 ani de munca silnica, 5 ani degradare civica si confiscarea totala a averii, transmite Romania Libera.

Fruntasul taranist le mai solicita magistratilor sa constate si caracterul politic al actiunii prin care Securitatea i-a stabilit domiciliul obligatoriu in comuna Valea Calmatui, din Braila, intre decembrie 1962 si aprilie 1964. Pentru acest ultim episod, Ion Diaconescu solicita statului roman o despagubire de 170.000 euro. Prima infatisare in acest proces a fost fixata pentru 19 martie.

"Suma de 18 milioane de euro este ipotetica. Intre suma asta si ce se va da este o diferenta de la cer la pamant. Maniu mi-a spus sa nu las partidul sa moara. Partidul este acum in agonie pentru ca nu mai are niciun ban", a declarat Diaconescu pentru NewsIn.

El a declarat ca fostul prim-ministru taranist, avocatul Victor Ciorbea, este cel care l-a sfatuit sa apeleze la instanta, in baza unei Legi care este in vigoare din primavara anului trecut. Tot Ciorbea "s-a ocupat de formalitati", a precizat Diaconescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.