ANI a sesizat Parchetul de pe langa ICCJ in cazul liderului PSD Mircea Geoana pentru fals in declaratii. Potrivit ANI, Geoana nu a declarat cumpararea unui teren si apoi vanzarea acestuia, un antecontract pentru cumpararea unui apartament in valoare de 733.000 euro si nici dividende incasate de Mihaela Geoana.

Potrivit unui comunicat al ANI, in urma verificarilor efectuate si a analizarii informatiilor si documentelor primite de la Senatul Romaniei, Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanei, Administratia Finantelor Publice a Sectorului 1, Primaria Sectorului 1 – Directia de Taxe si Impozite, Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Directia Generala de Reglementare si Recuperare a Creantelor, S.C. Biroul de Credite S.A., Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, precum si Oficiul National al Registrului Comertului, ANI a constat ca Mircea Geoana nu a trecut in declaratiile de avere o suma de 48.300 euro, provenita din cumpararea unui teren de catre Mihaela Geoana in septembrie 2005 si apoi vanzarea aceleiasi parcele catre proprietarul initial, in ianuarie 2006, la acelasi pret.

Mihala Geoana a figurat inscrisa in cartea funciara cu o cota indiviza de 70% din 17 loturi de teren scoase din circuitul agricol, situate in intravilanul Municipiului Bucuresti, sector 1, si cu imobilul situat in Bucuresti, Str. Uruguay, sector 1. Cota de 70% din cele 17 loturi de teren, situate in intravilanul Municipiului Bucuresti, sector 1, in suprafata totala de 9.955,55 mp, a fost dobandita de catre Mihaela Geoana la data de 22.09.2005, conform contractului de vanzare-cumparare, de la Barba Octavian Vasile si Barba Elena Nicoleta. Pretul convenit al vanzarii a fost de 48.300 euro, a fost achitat integral la data de 22.09.2005, data autentificarii contractului. Potrivit ANI, terenul a fost achizitionat cu un pret mult subevaluat fata de pretul real practicat pe piata imobiliara pe parcursul anului 2005 (anul realizarii tranzactiei).

La data de 17.01.2006, Mihaela Geoana a reintrat in posesia pretului platit (48.300 EURO), iar domnul Barba Octavian Vasile, in posesia cotei de 70% din cele 17 loturi de teren intravilan, ca urmare a rezolutiunii contractului de vanzare-cumparare prin conventie autentificata intre cele doua parti. Acest teren nu a fost inscris in declaratiile de avere completate si depuse de catre Mircea Geoana.

Calculand valoarea reala a parcelelor de teren achizitionate de catre Mihaela, raportat la valoarea orientativa de 100 euro/mp, aplicabila unei zone “relativ apropiate”, rezulta suma de 696.888 euro, valoare mai mare de aproximativ 14 ori decat suma platita pentru achizitionarea cotei de 70% din 9.955,55 mp (6.968,88 mp).

Suma de 48.300 euro constituie venit realizat pe parcursul anului 2006, insa aceasta nu a fost inscrisa de Mircea Geoana in declaratia de avere datata 26.12.2006, completata si depusa in calitate de senator
, arata NewsIn.

O alta neregula identificata de ANI face referire la acuzatii mai vechi aduse liderului PSD, anume ca a contractat cumpararea unui apartament, dar nu a trecut tranzactia in declaratiile de avere. "In urma analizarii documentelor depuse, s-a constatat ca antecontractul de vanzare-cumparare incheiat de “Cefin Real Estate Residence” S.R.L. si doamna Geoana Mihaela (in calitate de promitent-cumparator, cat si in calitate de reprezentant al promitentului-vanzator), in vederea achizitionarii unui apartament si a doua locuri de parcare, in valoare de 733.000 EURO, nu contine o incheiere notariala de autentificare sau o data certa, putand fi redactat si antedatat oricand", mai informeaza ANI.

Inspectorii de integritate mai informeaza ca reprezentantul legal al lui Mircea Geoana a depus la dosarul cauzei, la data de 25.08.2009, un set de documente (antecontract de vanzare-cumparare incheiat intre “S.C. Cefin Real Estate Residence” S.R.L., in calitate de promitent-vanzator, si Mihaela Geoana, in calitate de promitent-cumparator, datat 21.11.2005, avand ca obiect un apartament intr-un imobil ce urmeaza a fi construit in Bucuresti; un extras de cont pentru perioada 20 martie 2006 – 03 noiembrie 2008, eliberat de “Bancpost” S.A.; o copie a unei adeverinte eliberate de “BRD Groupe Societe Generale” doamnei GEOANA MIHAELA si un extras de cont eliberat de „Bancpost” S.A., Sucursala TITAN, care nu prezinta stampila unitatii bancare sau semnatura reprezentantului acesteia), in scopul clarificarii unora dintre aspectele care fac obiectul dosarului de investigatie. Inspectorii spun ca nu au putut obtine mai multe informatii in legatura cu acest contract, deoarece in proportie de 100% off-shore-ul luxemburghez „6A Investment” S.A. detine partile sociale ale S.C. „Cefin Real Estate Residence” S.R.L.

"Avand in vedere cele prezentate, s-a constatat faptul ca, desi avea obligatia legala, domnul senator Mircea Dan Geoana nu a mentionat sau a mentionat eronat in declaratiile de avere completate si depuse in 2006 si 2008 veniturile, bunurile proprii, comune si cele detinute in indiviziune detinute sau realizate impreuna cu familia sa", mai spune ANI, care precizeaza, ca potrivit legii, cercetarile se extind automat si asupra sotiei liderului PSD.

De asemenea, liderul PSD nu ar fi trecut in declaratia de avere in mod corect venituri din dividende incasate de Mihaela Geoana in 2007, de la Topcont Invest” S.R.L. Astfel desi Mihaela Geoana a incasat de la aceasta firma 190.400 lei Mircea Geoana a trecut doar 100.000 de lei, rezultand, astfel, o diferenta de 90.400 lei.

ANI mai informeaza ca procedura de instiintare a fost indeplinita in baza mandatului postal (cu confirmare de primire), iar presedintele Senatului a fost informat cu privire la declansarea procedurii de verificare, respectiv asupra drepturilor sale de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat si de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare. La data de 16.07.2009, Agentia Nationala de Integritate a fost informata cu privire la faptul ca Mircea Geoana, facand uz de drepturile sale legale, a imputernicit o societate profesionala de avocatura sa ii reprezinte interesele, sa ia cunostinta de toate actele si lucrarile de verificare, precum si sa intermedieze comunicarile aferente.

Deoarece aspectele prezentate constituie indicii temeinice privind savarsirea de catre Mircea Geoana a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 292, Cod Penal, asupra careia doar organele judiciare au competenta de a se pronunta, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe langaInalta Curte de Casatie si Justitie, conchide comunicatul ANI.

O vendeta politica?

Presedintele PSD, Mircea Geoana, precizeaza intr-un comunicat ca verificarile ANI in privinta sa indica "o vendeta politica a celor care conduc astazi Romania si, mai mult decat atat, o incercare de a interveni si de a influenta rezultatul alegerilor din PSD". "Concluziile cercetarilor efectuate de ANI si asa-zisele <<indicii temeinice>> identificate de Agentie reprezinta o suma de neadevaruri si de erori comise fie intentionat, fie din lipsa de profesionalism. Aspectele retinute din comunicatul ANI cu privire la pretinsa incalcare a prevederilor art. 292 Cod Penal nu sunt altceva decat o incercare vadita de defaimare a persoanei mele in ochii opiniei publice fata de un subiect fara continut real, deoarece cele indicate reprezinta doar chestiuni artificiale legate de aspecte formale privind incheierea unor acte juridice", arata Mircea Geoana, intr-un comunicat remis NewsIn.

Geoana precizeaza ca din comunicatul ANI au fost "omise" anumite informatii pe care el le-a pus la dispozitia reprezentantilor institutiel. Astfel, liderul PSD spune ca nu a fost informat oficial cu privire la finalizarea dosarului deschis de ANI si se va pronunta asupra aspectelor procedurale saptamana aceasta, dupa ce va avea acces la dosar.

Pe de alta parte, Mircea Geoana afirma ca tranzactia imobiliara la care face referire sesizarea ANI nu a produs si consecinte asupra cuantumului averii sale, fiind desfiintata printr-o rezolutiune conventionala, iar partile fiind repuse in situatia anterioara. "Scopul acestei tranzactii a fost dezvoltarea unui proiect imobiliar pe terenul respectiv. Am incercat sa obtinem un credit bancar pentru dezvoltare, insa, acesta nefiind obtinut, am renuntat, evident si la tranzactie. La 22.09.2005 am incheiat vanzarea - cumpararea catre mine a terenului pentru suma de 48.300 de euro. Pretul avea o componenta exclusiv de dezvoltare si nu reprezenta o tranzactie in care se urmarea primirea pretului pietei. Din acest motiv a incetat din punct de vedere formal (la notariat), in aceleasi conditii in data de 17 ianuarie 2006. Practic insa, decizia noastra de incetare a fost din decembrie 2005. Asadar nu se poate spune ca as fi realizat vreun venit pe care sa nu-l fi declarat", explica Mircea Geoana, in comunicatul de presa.

"Oricum aceasta afacere a incetat din 2005 cand , la final de an, am realizat impreuna cu partenerii mei, ca nu se poate derula un astfel de proiect in intervalul de timp gandit de noi. Astfel, am convenit la desfiintarea vanzarii. Fiind final de an, am semnat doar un act prin care am decis incetarea, restituindu-ni-se formal si suma avansata, insa am amanat rezolvarea formala, (notariala) a problemei pentru o data la care notariatele functionau", mai adauga presedintele Senatului.

Europarlamentarul PSD Rovana Plumb a declarat vineri ca, din punctul ei de vedere, dezvaluirea ANI in privinta declaratiei de avere a liderului PSD Mircea Geoana este o vendeta politica indreptata impotriva partidului, iar cei care au planuri de transformare a PSD intr-o "anexa" vor esua. "Pentru mine pare surprinzator cum aceasta dezvaluire a ANI a aparut exact inainte de Congresul PSD. Din punctul meu de vedere, ea pare ca o vendeta politica care este indreptata impotriva partidului si a presedintelui sau", a comentat Plumb sesizarea Agentiei Nationale de Integritate privind declaratia de avere a presedintelui PSD, Mircea Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.