Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat miercuri ca parlamentarii partidului sau au pregatit 2.000 de amendamente pe proiectul de buget pe 2010, care vor fi depuse la comisiile de buget-finante, adaugand ca votul PSD va fi conditionat de modificari "substantiale" ale bugetului.

"Parlamentarii PSD au pregatit peste 2.000 de amendamente care vor fi prezentate in cursul zilei de maine la comisiile de buget-finante. Insistam pentru o formula de transparenta si de descentralizare a deciziilor cu privire la banul public. Nu este normal, de exemplu, ca resurse extrem de importante sa fie la pixul Ministerului Dezvoltarii sau altor ministere in conditiile in care aceste resurse trebuie sa fie explicit dedicate primariilor, comunitatilor locale", a sustinut Geoana, dupa o intalnire avuta cu reprezentantii PSD in comisiile de specialitate in care se discuta proiectul de buget.

"Votul nostru va fi conditionat de cateva modificari ale bugetului care sa fie substantiale, si nu cateva carpeli sau cateva mici negocieri pentru un parlamentar sau pentru altul. Este un buget croit in continuare pe ministere si pe persoanele care ocupa acele portofolii, nu pe politici publice, nu pe multianualitate, nu pe coerenta (...) In acest moment, nu exista conditii reunite pentru a vota un astfel de buget. Este prost construit, nu raspunde adevaratelor prioritati legate de lupta impotriva crizei si de pastrarea locurilor de munca si reprezinta de fapt o forma reloaded a ceea ce stim ca nu functioneaza in Romania de prea multi ani de zile. De aceea, pozitia noastra e una extrem de clara. Daca vom vedea in dezbaterea in comisiile de buget-finante, care incepe maine, daca vom vedea saptamana viitoare in plen ca exista disponibilitate pentru amendamente de natura structurala si strategica atunci evident, suntem deschisi pentru dialog. Daca vom constata aceeasi atitudine crispata si ingusta pe care o simtim acum, evident votul nostru va fi negativ", a adaugat liderul PSD, transmite NewsIn.

Geoana a criticat bugetul de stat pentru anul 2010, considerand ca varianta Executivului nu contine solutii anticriza, "deci pe fond e un proiect de buget care nu raspunde adevaratei prioritati a momentului, lupta impotriva crizei si salvarea locurilor de munca".

Liderul PSD a mai mentionat si ca bugetul nu are prevazute resurse pentru agricultura, pentru educatie, pentru sanatate, iar investitiile pentru infrastructura ar fi "extrem de modeste", in timp ce nici nu se realizeaza alte obiective asumate public: descentralizarea, transparenta resurselor bugetare, buget multianual.

Cat priveste taxa propusa de Ministerul Sanatatii pentru produsele fast-food, pe modelul taxei de viciu, Mircea Geoana a precizat ca, in general, intr-o perioada de criza nu trebuie sa creasca fiscalitatea. "Din ceea ce vad, proiectia de crestere economica de 1,3% pe pozitiv pe 2010 este nerealista, veniturile la buget sunt nerealiste si acum se incearca gasirea de formule cat mai inedite, de fast-food, ca sa creasca veniturile la buget. Nu se doreste atacarea frontala a economiei subterane, acolo sunt banii care trebuie scosi la lumina. Acestea sunt o forma de solutii paleative, mai degraba fac deliciul presei si probabil spaima consumatorilor cu venituri modeste", a comentat presedintele Senatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.