Seful statului l-a desemnat din nou pentru functia de premier pe Emil Boc, liderul PDL.

Basescu: Trebuie sa avem Guvern in functie pana pe 23 decembrie

Seful statului sustine ca Romania trebuie sa aiba Guvern in functie pana pe 23 decembrie, pentru a adopta bugetul, dar si pentru a fi primiti in ianuarie banii de la FMI. Traian Basescu a mentionat ca Boc este un om al dialogului, un om care si-a asumat responsabilitatea implementarii unor solutii extrem de dificile, respectiv acordul de finantare cu UE, BM si FMI. Presedintele a adaugat ca i-a cerut liderului PDL sa-l consulte in legatura cu ministrii care vor face parte din CSAT, iar in ceea ce priveste celelalte nominalizari, partidele pot decide cum doresc.


Bursa zvonurilor: Cum va arata Guvernul Boc II

Desemnarea noului premier nu a fost o surpriza, numele lui Emil Boc fiind vehiculat de toata presa dupa consultarile de miercuri de la Cotroceni. In schimb, dat fiind contextul politic, numele ministrilor si viitoarea strucutura a Cabinetului Boc raman necunoscute, comenteaza Realitatea. In ceea ce priveste componenta viitorului Executiv, mai multe detalii gasiti aici.


Boc premier - Basescu: As fi prelungit discutiile cu partidele daca nu exista nevoia de finantare

Presedintele Basescu a explicat joi ca a decis sa accepte propunerea PDL pentru postul de premier, Emil Boc, si sa nu mai prelungeasca discutiile cu partidele pe subiectul sefului Executivului deoarece Romania are nevoie urgenta de un Guvern pentru a asigura primirea transelor de la FMI.

Seful statului a spus ca a constatat, in urma consultarilor avute miercuri la Palatul Cotroceni, ca unele partide inca nu au iesit din atmosfera de campanie, altele au probleme interne, explicand ca in aceste conditii s-a vazut nevoit sa adopte o solutie care poate asigura rezolvarea prioritatii zero a Romaniei, aceea de a avea un Guvern. "Din acest motiv am luat in consideratie propunerea PDL si am emis decretul de desemnare in functia de prim-ministru a domnului Emil Boc. Este un om dedicat serviciului public, un om care si-a facut datoria in serviciul public si ca parlamentar, si ca primar si ca prim-ministru. Este un om al dialogului, un om care si-a asumat responsabilitatea implementarii unor solutii extrem de dificile, asa cum ele au rezultat din acordurile internationale de finantare pe care pe care Romania le-a ratificat prin Parlament, adica acordul de finantare cu UE, BM si FMI", a explicat Basescu optiunea sa pentru premierul desemnat.

Presedintele a precizat ca a discutat joi dimineata cu premierul Boc - care, de altfel, a parasit Palatul Cotroceni chiar inainte ca seful statului sa anunte public premierul desemnat - despre ministrii noului Cabinet care vor face parte si din CSAT, dar si despre calendarul formarii Guvernului si adoptarii bugetului astfel incat Romania sa isi acopere nevoia de finantare, primind transele de la FMI, UE si Banca Mondiala.

El a mai spus ca nu a avut discutii suplimentare cu partidele pe subiectul desemnarii premierului deoarece exista o nevoie urgenta de a primi banii din finantarea externa. "Va asigur ca in alte conditii as fi prelungit perioada de tatonari si de discutii intre partide in vederea gasirii unei formule de guvernare mai ample. Nevoile de finantare, insa, nu ne permit niciun fel de intarziere. Ca atare, am avut azi (joi, n. red) o discutie cu premierul Emil Boc, l-am informat ca este din punctul meu de vedere solutia pentru formarea unui nou Cabinet si i-am cerut acceptul pentru desemnare. In acelasi timp, am discutat acest program care a fost convenit in cursul zilei de ieri si definitivat aseara in discutiile cu Fondul. Sper ca Parlamentul sa dea un raspuns pozitiv acestor urgente pe care le avem", a conchis seful statului.

"In primul rand va trebui sa avem guvern in functiune pe 23 decembrie. Motivatia este ca acest guvern trebuie sa depuna bugetul la Parlament pana la sfarsitul anului. Incepand cu data de 4 sau 5 ianuarie Parlamentul sa inceapa examinarea bugetului de stat, iar pe data de 16 sa avem bugetul aprobat", a subliniat seful statului conditiile necesare pentru ca Romania sa primeasca transele de la FMI in prima parte a lui februarie. [FMI: Bugetul pe 2010 este realist. Banii ii vom livra "cel mai probabil in februarie"]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.