Scandal de proportii: intelectualul Horia Roman Patapievici declara, intr-un interviu dat publicatiei spaniole La Vanguardia ca celebra caseta video despre care Basescu a declarat ca i-o va da lui Geoana dupa alegeri este una porno. Ieri, directorul ICR a revenit cu precizari.

[UPDATE] Patapievici a remis presei cateva precizari cu privire la interviul acordat ziarului spaniol. "Am pomenit de existenta acestei casete, fara alte referiri, pentru a sublinia diferenta dintre atitudinea adversarilor presedintelui Basescu, care s-au pretat la falsificarea unei casete pentru a-l compromite, si atitudinea presedintelui Basescu insusi. In discutia cu jurnalistul spaniol nu am facut nici o referire negativa ori derogatorie la adresa d-lui Geoana, asa ca aprecierea domniei sale cum ca 'Patapievici umbla cu porcarii' este gratuita, consecinta regretabila a dezinformarii. Consider ca orice supra-interpretare, ignorand precizarile facute de insusi jurnalistul spaniol in emailul mentionat, reprezinta o speculatie in afara adevarului", a subliniat directorul ICR, citat de NewsIn.

Presedintele Traian Basescu a spus, pe 4 decembrie, raspunzand unei intrebari, ca are o inregistrare compromitatoare cu Mircea Geoana pe care insa nu o va face publica, ci i-o va inmana contracandidatului sau a doua zi dupa alegeri. "Discutam dupa alegeri!", a declarat Basescu la OTV, intrebat de moderator daca este reala informatia potrivit careia ar detine niste casete compromitatoare cu Geoana, pe care nu a vrut sa le foloseasca, in ciuda recomandarii staff-ului de campanie. "Am atentionat staff-ul meu ca, daca o folosesc (caseta n.r.), anunt public ca imi retrag candidatura. Va asigur ca luni eu i-o dau lui Mircea Geoana. Este o problema interna a PSD, ei se filmeaza unii pe altii si pe urma se vand", a completat actualul sef al statului.

Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici, a declarat, in publicatia spaniola La Vanguardia, ca presedintele Traian Basescu a refuzat sa foloseasca aceasta caseta impotriva contracandidatului sau. La o intrebare despre filmuletul in care seful statului apare lovind un copil, Patapievici, un apropiat al lui Traian Basescu, a raspuns: "Obscen. Nu cred ca Basescu a lovit copilul, ci cred ca doar l-a impins. Greseala sa a fost ca nu a negat imediat. A fost un pic ca in cazul lui Bill Clinton, in chestiunea cu sexul oral", pentru ca imediat sa faca legatura cu Mircea Geoana: "Apropo, stiu din surse sigure ca lui Basescu i-a fost oferita o caseta cu Mircea Geoana primind sex oral si a refuzat sa o foloseasca impotriva lui. Este un om cinstit, credeti-ma".

Potrivit directorului ICR, caseta nu este doar un zvon, ci este un sigur, iar ceea ce e "suspect" este ca interviul din La Vanguardia a aparut exact in duminica alegerilor, adica pe 6 decembrie. Declaratiile lui H.R. Patapievici sunt aruncate pe un teren oarecum fertil, dat fiind ca, anul trecut, in vara, au existat unele zvonuri ca Mircea Geoana ar fi barbatul care apare intr-o inregistrare video postata pe internet alaturi de o tinara suspectata a fi pesedista Ana Birchall, noteaza Inpolitics.ro.

Geoana reactioneaza
. Presedintele PSD Mircea Geoana a reactionat imediat la "dezvaluirile" lui Patapievici. El a declarat pentru Gandul ca "Patapievici umbla cu porcarii", iar informatiile privitoare la o caseta compromitatoare cu el reprezinta "o minciuna sinistra". "N-am comentat niciun fel de caseta in campanie, n-o voi face nici acum", a insistat Geoana, care a precizat ca Traian Basescu nu i-a dat nici inainte, nici dupa alegeri vreun semn ca ar detine o asemenea caseta.

Lazaroiu ne lasa in dubii
. Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu afirma ca nu stie de existenta unei asemenea casete. "Stiu ca a existat o caseta, nu stiu ce contine. Presedintele a facut referire la ea. Nu am utilizat-o, pentru ca ar fi fost un atac murdar si noi nu am apelat la asemenea tactici", ne-a declarat Lazaroiu.

Voinescu: Nu e aia caseta
. In schimb, Sever Voinescu, fost purtator de cuvant al candidatului Basescu, declara ca acea caseta, pe care o detinea seful statului, nu este cea despre care vorbeste Patapievici. "N-am vazut in viata mea o asemenea caseta. Caseta la care a facut referire presedintele contine altceva si este absolut reala. Nu se refera la dl. Geoana primind sex oral", a declarat Voinescu.

Dancu despre efectul invers. Fostul vicepresedinte al Partidului Social Democrat, Vasile Dancu a declarat pentru Gandul ca nu crede sa existe o caseta care sa-l incrimineze pe Geoana, insa daca ar fi existat, ar fi putut genera un efect favorabil liderului PSD. "Astfel de casete, de tip sexual, in campanie pot avea o dinamica imprevizibila, obtinand efecte garantat inverse, celebru in acest sens fiind scandalul Bill Clinton, care finalmente a dus la o crestere a notorietatii sale", a spus Dancu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.