Seful statului roaga partidele politice sa treaca de la faza de competitie la cea de reconciliere.

"Din punctul meu de vedere cred ca perioada competitiei s-a incheiat si acum a venit timpul sa revenim la prioritatile tarii si ale cetatenilor. Este obligatoriu ca in interiorul clasei politice sa aiba loc un proces de reconciliere. In ceea ce priveste contestarea turului II as vrea sa fac precizarea ca eu il consider un demers democratic, dar trebuie sa fie un demers dus cu mijloace democratice", a declarat ieri seful statului, care a tinut sa specifice ca face aceste declaratii din postura de presedinte in functie. [Antonescu exclude participarea la "guvernul marioneta" al lui Basescu]

Presedintele a multumit romanilor pentru "spiritul civic" de care au dat dovada si a tinut sa specifice sa prezenta in numar mare la vot reprezinta increderea romanilor in institutiile statului.

Totodata, seful statului s-a declarat "calm" in ceea ce priveste contestarea alegerilor si le-a sugerat si sustinatorilor sai sa procedeze la fel. "Personal privesc aceste evenimente cu calm. Cea mai buna atitudine este cea pe care eu o am si anume: calm. Repet, procesul de contestare este un proces legal, dar ii rog sa fie atenti la mijloace", a declarat Basescu, care nu s-a abtinut din a zambi pe tot parcursul discursului. [Videanu: Sansele ca judecatorii CCR sa anuleze alegerile sunt nule]

Invingatorul alegerilor prezidentiale s-a declarat convins de faptul ca institutiile statului vor functiona cum trebuie si i-a criticat pe politicieni pentru acuzatiile aduse romanilor din diaspora. "Fac apel la cei care arunca un semn de intrebare asupra romanilor din diaspora. Le amintesc ca banii pe care acetia i-au trimis de-a lungul anilor acasa au acoperit cheltuielile de fond curent. Din acest motiv, macar, cred ca trebuie tratati cu tot respectul", a punctat Basescu.


CCR a primit de la BEC procesul-verbal final privind rezultatul alegerilor prezidentiale

BEC a incheiat aseara procesul-verbal final privind rezultatul alegerilor prezidentiale de duminica, conform caruia Traian Basescu a obtinut cel mai mare numar de voturi, a anuntat purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet. Potrivit acestuia, in cursul zilei de ieri, BEC a primit toate procesele-verbale de la birourile electorale de circumscriptie din tara si din strainatate, care au fost validate. Conform procesului-verbal final intocmit de BEC, Traian Basescu a obtinut 5.275.808 voturi, iar Mircea Geoana a obtinut 5.205.760 voturi, informeaza NewsIn.

Numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne a fost de 10.620.116 din care au fost 10.481.568 au fost voturi vaabil exprimate, in timp ce 138.476 au fost voturi nule.

Reprezentantii PSD+PC, PNL si PRM au refuzat sa semneze procesul-verbal final, invocand "numarul mare de fraude, vot multiplu, persoane inexistente, mita electorala etc.". Purtatorul de cuvant al BEC a precizat ca refuzul reprezentantilor celor patru partide de a semna nu influenteaza cu nimic procesul-verbal final, care trebuie semnat obligatoriu doar de presedintele BEC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.