Dupa centralizarea rezultatelor din toate sectiile de votare, Biroul Electoral Central a anuntat ieri dupa amiaza procentele obtinute de cei doi candidati: Traian Basescu - 50,33%, Mircea Geoana - 49,66%.

In urma numaratorii, la scrutinul prezidential s-au prezentat 58,02% dintre alegatori (10.620.116), fiind valabil exprimate 98,69% voturi (10.481.568). Au fost anulate 1,3% din voturi (138.476) potrivit rezultatelor finale. Astfel, pentru Traian Basescu au votat 5.275.808 de romani, iar pentru Mircea Geoana 5.205.760. Diferenta dintre cei doi este, astfel, de numai 70.048 voturi. [Cum au votat romanii: Situatia pe judete]

Procesele verbale din teritoriu vor fi verificate marti si miercuri, a anuntat purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, care a precizat ca procesul final al BEC va fi trimis la CCR cel mai probabil joi.

Liderul deputatilor PSD Viorel Hrebenciuc a declarat in ieri dimineata, in jurul orei 6.00, ca Mircea Geoana ramane castigator, dar ca numaratoarea nu s-a incheiat, si ca le-a cerut reprezentantilor PSD din birourile electorale judetene sa nu semneze procesele verbale. [PSD nu semneaza procesele verbale] [PSD contesta alegerile]

Pe de alta parte, potrivit exit poll-urilor diferenta dintre cei doi candidati se redusese la ora 21 la cel mult 2,4 procente, Mircea Geoana fiind declarat castigator al alegerilor prezidentiale in trei sondaje, cu circa 51% din voturi, in timp ce sondajul CSOP-IRES il arata pe primul loc pe Traian Basescu. [Ambii candidati isi revendica victoria. Ce zic exit poll-urile?]

  • Astfel, cea mai mare diferenta dintre cei doi candidati, de 2,4 procente, era in exit poll-ul Insomar, realizat la comanda Realitatea TV, in care Mircea Geoana era cotat cu 51,2% din voturi, iar Traian Basescu avea 48,8%.
  • Sondajul CCSB, realizat la comanda Antena 3, il arata, de asemenea, pe liderul PSD drept castigator al alegerilor prezidentiale, cu 51% din voturi, in timp ce actualul presedinte a obtinut 49% din optiunile alegatorilor.
  • Conform sondajul CURS, realizat la comanda TVR, diferenta dintre cei doi se redusese la 1,4 procente, de la 1,6 anterior, Mircea Geoana fiind votat de 50,7% dintre alegatori, iar Traian Basescu de 49,3%.
  • In schimb, sondajul CSOP-IRES, realizat la comanda B1 TV si Vox News, il arata pe Traian Basescu drept castigator al alegerilor prezidentiale, cu 50,4% din voturi, Mircea Geoana fiind votat de 49,6% dintre alegatori.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.