Presa internationala a relatat cu promptitudine despre deznodamantul scrutinului prezidential care a avut loc duminica in Romania, informand ca ambii candidati si-au revendicat victoria in conditiile in care rezultatele exit poll-urilor sunt destul de stranse.

Fox News informeaza, sub titlul "Aspirantul castiga turul doi", ca exit poll-urile il dau pe Mircea Geoana castigator in alegerile prezidentiale din Romania. Geoana, liderul social-democratilor, a spus ca rezultatul este "o victorie pentru normalitate, o victorie pentru decenta, pentru toti cetatenii care vor o viata mai buna". Fox News citeaza rezultatele sondajelor INSOMAR si CURS. Geoana i-a multumit conservatorului Crin Antonescu, care a obtinut 20% din voturi in primul tur si si-a declarat sustinerea pentru Geoana, mentioneaza Fox News, potrivit NewsIn.

Si Bloomberg anunta, sub titlul "Geoana revendica victoria in alegerile prezidentiale", ca liderul opozitiei a revendicat victoria in alegeri si "dreptul de a forma un guvern in timpul celei mai grave recesiuni de la caderea comunismului". Agentia citeaza rezultatele INSOMAR si prezenta la vot anuntata cu doua ore inainte de inchiderea urnelor, de 54%. "Este o victorie obtinuta cu greu si trebuie sa recunoasc ca eram nelinistit", a spus Geoana. "Am avut dreptate in ultimele luni, cand am vorbit despre nevoia de a combate criza economica si de a salva locurile de munca", a subliniat el, citat de Bloomberg, care aminteste ca Traian Basescu a castigat primul tur de scrutin cu 31%, Geoana a obtinut 30%, si liderul liberalilor, Crin Antonescu, a obtinut 20%, declarandu-si ulterior sustinerea pentru Geoana. Schimbarile ar putea afecta principalii contribuabili, printre care Dacia, detinuta de Renault, si Petrom, detinut de OMV AG, mai arata Bloomberg.

"Geoana conduce potrivit exit poll-urilor care indica un rezultat foarte strans"
, titreaza BBC News, care citeaza rezultatele CURS si precizeaza ca marja de eroare este de 1%. Ambii candidati au revendicat victoria, mentioneaza BBC. Campania electorala a avut loc in conditiile crizei economice si a fost marcata de atacuri si acuzatii, spune BBC. Dezbaterea finala dintre presedintele de centru-dreapta Traian Basescu si Mircea Geoana a degenerat intr-o farsa, cand ambii au parut a fi prinsi cu minciuna si au jurat pe Biblie. Unul dintre rolurile-cheie ale viitorului presedinte va fi numirea unui premier, in conditiile in care Romania are un guvern demis din octombrie. Potrivit analistilor, coruptia este raspandita la aproape trei ani de cand tara a aderat la UE, incheie BBC.

La randul sau, Wall Street Journal titreaza "Ambii candidati din alegerile prezidentiale romane revendica victoria", prezentand rezultatele exit poll-urilor, ce indica un avans pentru Geoana, dar precizand ca rezultatele oficiale sunt asteptate luni. Wall Street Journal prezinta conditiile politice si economice in care s-a desfasurat campania electorala, notand ca multi romani au fost enervati de tonul campaniei si nu au fost incantati cu adevarat de niciunul dintre candidati, fiind nevoiti sa aleaga "raul cel mai mic".

New York Times
: "Stanga revendica o victorie lipsita de stralucire in Romania". Fostul ministru roman de externe Mircea Geoana si lider al social-democratilor a revendicat victoria duminica in alegerile prezidentiale, dar rezultatele sunt disputate, relateaza NY Times, potrivit NewsIn. Presedintele in exercitiu Traian Basescu a refuzat sa se declare invins, acuzand manipulari din partea presei si declarandu-se adevaratul castigator. Rezultatele oficiale nu au fost anuntate, dar, bazandu-se pe exit poll-urile ce ii dau mai mult de 51% din voturi, Geoana a spus ca l-a invins pe Basescu, dupa o campanie dura marcata de scandaluri si atacuri politice.

La randul lor, agentiile Reuters si AFP anunta ca ambii candidati si-au revendicat victoria in alegerile din Romania. Agentiile France Presse si Reuters difuzeaza sondajele de la iesirea de la urne comunicate la ora 21.00 si anunta ca ambii candidati si-au revendicat victoria. Mircea Geoana are un usor avans asupra presedintelui in exercitiu Traian Basescu, informeaza Reuters. "Impreuna am invins, este o noapte frumoasa pentru democratia romaneasca", le-a spus Geoana sustinatorilor. Insa Basescu, noteaza Reuters, a spus ca "numararea corecta a voturilor" arata ca l-a invins pe Geoana, intr-un scrutin tensionat.

Ziarul elvetian Basler Zeitung publica, la scurt timp dupa aflarea rezultatelor sondajelor de la iesirea de la urne, un amplu material dedicat alegerilor din Romania, indicand ca Geoana ar fi castigat, potrivit rezultatelor preliminare, dar ca scorul electoral este "foarte strans". Un subtitlu al articolului arata ca Basescu a avut "o imagine afectata". "Basescu a fost ales in 2004 la conducerea tarii. El este, dupa Ion Iliescu si Emil Constantinescu, cel de al treilea sef de stat de la caderea regimului ceausist in 1989. Fostul capitan de nava iubeste baile de multime, dar nu este deloc priceput in relatia sa cu ceilalti politicieni. In plus, imaginea sa a suferit si de pe urma fiicei sale, supranumita 'Paris Hilton a Carpatilor', pentru Parlamentul European", observa publicatia. "Geoana este considerat, spre deosebire de Basescu, ca un om al echilibrelor. (...). De pe timpul in care a fost ambasador al Romaniei in SUA se poate folosi de o serie de contacte in relatia cu sefii de stat straini si vorbeste fluent franceza si engleza", continua articolul.

Ziarul austriac Der Standard titreaza ca "Geoana obtine peste 50 de procente" si atrage atentia ca si Traian Basescu si-a revendicat victoria, avand in vedere ca rezultatul va fi "umar la umar". "Basescu s-a desemnat pe sine drept castigator si a accentuat ca prezenta ridicata a romanilor la vot a aratat ca poporul isi doreste 'un presedinte-jucator si nu un presedinte-jucarie' ", scrie Der Standard.

Prestigiosul cotidian Die Zeit si portalul german NZZ Online atrag atentia ca "Geoana ar putea castiga la milimetru alegerile din Romania" si prezinta diferite rezultate ale sondajelor de la iesirea de la urne. Cu toate acestea, subliniaza publicatiile, cel mai probabil trebuie asteptate rezultatele oficiale de luni. "Traian Basescu nu si-a recunoscut infrangerea", mai continua materialul din Die Zeit, citandu-l pe presedintele in functie care cere o numarare corecta a voturilor.

Cotidianul francez Le Point, care preia un material Reuters, scrie ca "Mircea Geoana revendica victoria la alegerile prezidentiale din Romania, iar Traian Basescu o contesta". Publicatia noteaza ca social-democratul Mircea Geoana s-a proclamat invingator in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Romania dupa publicarea sondajelor realizate la iesirea de la urne, dar presedintele in exercitiu a asigurat ca numararea voturilor ar arata contrariul.

Candidatul de centru-stanga Mircea Geoana a castigat prezidentialele din Romania, invingandu-l pe presedintele in exercitiu Traian Basescu, mentioneaza, la randul sau, cotidianul Le Nouvel Observateur, care prezinta sondajele realizate la iesirea de la urne. Liderul Partidului Social-Democrat ar fi obtinut intre 50,8% si 51,6% din voturi, potrivit diferitelor institute de sondaje. La randul sau, centristul Traian Basescu este creditat cu 48,4% si 49,2%, potrivit acelorasi sondaje realizate la iesirea de la urne, scrie Le Nouvel Observateur. In pofida acestei victorii stranse, Mircea Geoana, 51 de ani, fost sef al diplomatiei si actual presedinte al Senatului, a salutat rezultatul, vorbind despre "o victorie pentru normalitate, o victorie pentru decenta, pentru toti cetatenii care doresc o viata mai buna", adauga publicatia franceza.

Agentia Focus News scrie ca, atat presedintele in exercitiu Traian Basescu, cat si rivalul sau social-democrat Mircea Geoana, revendica victoria in alegerile prezidentiale. Pozitiile diferite ale celor doi vin dupa ce sondajele la iesirea de la urne date publicitatii de posturile de televiziune l-au dat pe Geoana inaintea presedintelui de centru-dreapta, mentioneaza Focus News.

Sofia News Agency anunta, de asemenea, ca Geoana l-a infrant pe Basescu in alegerile prezidentiale, conform rezultatelor sondajelor la iesirea de la urne.

Cotidianul The Irish Times relateaza ca ambii candidati la alegerile prezidentiale din Romania isi revendica victoria dupa ce sondajele de la iesirea de la urne ii ofera un usor avans candidatului de stanga Mircea Geoana in fata presedintelui in exercitiu de centru-dreapta Traian Basescu.
Publicatia adauga ca Geoana a obtinut sprijinul alegatorilor frustrati de confruntarile in Parlament in legatura cu actiunile lui Basescu impotriva politicienilor corupti.

Cotidianul elvetian Le Temps anunta, de asemenea, ca Geoana si Basescu isi revendica victoria in alegerile prezidentiale din Romania, dupa ce patru sondaje la iesirea de la urne l-au dat pe Geoana in frunte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.