Liderul PSD Mircea Geoana a declarat marti, dupa intalnirea cu premierul desemnat Lucian Croitoru, ca PNL, PSD, UDMR si minoritati i-au transmis ca nu a gasit majoritatea pe care o cauta in Parlament si ca ar trebui sa-si depuna mandatul, solicitare pe care i-o vor face si presedintelui Basescu.
Geoana a spus ca i-a recomandat lui Croitoru "sa nu continue sa intre intr-o sarada politica".

"Pozitia unanima a acestei majoritati PSD-PC-PNL-UDMR-minoritati este de sustinere ferma si energica a domnului Klaus Johannis pentru functia de prim ministru. Am recomandat, si e si sugestia personala pe care i-am facut-o domnului Croitoru, sa nu intre intr-o sarada politica care nu-i face bine nici lui, nici Romaniei si nici romanilor", a declarat Geoana. El a mai spus ca potrivit "propunerii PNL" formatiunile vor inainta o scrisoare presedintelui Romaniei in care vor reafirma sprijinul pentru Johannis si vor solicita "la mod institutional si la modul deferent sa retraga propunerea cu domnul Croitoru si sa reluam un proces de consultare".

De asemenea, presedintele PSD a afirmat ca i-a solicitat lui Croitoru, "cu toata prietenia si cu tot respectul pentru un bun profesionist, sa nu intre intr-un joc in care in mod evident este un joc care-l depaseste". "Am solicitat domnului Croitoru si o fac si acum cu toata prietenia si cu tot respectul pentru un bun profesionist sa nu intre intr-un joc care in mod evident il depaseste. Este un joc politic. Incearca sa faca jocul domnului Basescu, fapt care risca sa-i afecteze reputatia profesionala si cariera pentru viitor. De aceea, singurul gest onorabil pe care poate sa il faca domnul Croitoru astazi este sa-si depuna mandatul, sa recunoasca ca in mod evident, dupa aceasta intalnire, nu exista o majoritate care sa-l sustina si apoi sa reluam consultarile politice cu presedintele", a mai spus el.

Liderul PSD a mai precizat ca intalnirea cu premierul desemnat, Lucian Croitoru, "l-a scutit" si pe acesta "de o experienta penibila la patru sau cinci porti diferite". "Deci intr-un fel cred ca i-am scurtat suferinta si am reusit intr-o singura intalnire sa-i dam un raspuns pe care-l anticipa", a mai spus Geoana.

"Reprezentantii celor patru grupuri parlamentare i-au comunicat domnului Croitoru ca nu beneficiaza de sprijinul celor patru grupuri care constituie o majoritate de aproape 70% si i s-a comunicat ca este sustinut Klaus Johannis, primarul Sibiului, pentru desemnarea in functia de premier. In ceea ce ma priveste pe mine, i-am solicitat domnului Croitoru, daca tine la Romania si vrea cu adevarat sa faca un lucur bun pentru ea, sa se duca la presedintele Basescu si sa-si depuna mandatul", a declarat Ludovic Orban, la finalul intalnirii pe care Lucian Croitoru a avut-o cu liderii partidelor care-l sustin pe Johannis.

Deputatul PNL a afirmat ca cele patru grupuri parlamentare i-au probat lui Croitoru ca nu va obtine suficient sprijin parlamentar pentru investitura unui Cabinet pe care sa-l conduca. "Mi-a dat impresia unui om aflat intr-o situatie extrem de neplacuta, a fost extrem de incurcat. Stiind cum se face aritmetica, isi da seama ca n-ar cum sa obtina o majoritate parlamentara. N-am inteles cum ar putea sa se gandeasca vreodata ca are vreo sansa sa obtina votul de investitura. Domnul Croitoru se afla intr-o situatie jenanta. Cred ca astazi nu se mai afla in situatia in care se afla in ziua in care a primit mandatul de la presedinte", a spus Ludovic Orban.

El a spus ca liderii partidelor parlamentare care-l sustin pe Johannis vor cere si opinia unor experti in drept constitutional in vederea unei eventuale sesizari a Curtii Constitutionale privitoare la refuzul presedintelui Basescu de a-l numi premier pe Klaus Johannis. "Am discutat aceasta eventualitate si am stabilit sa facem o analiza a punctelor de vedere ale unor experti (...) Acesta pas va fi realizat de coalitia majoritara din Parlament", a anuntat liberalul, el precizand ca parlamentarii celor patru grupuri au cazut de acord ca toti parlamentarii lor sa semneze o scrisoare ce va fi trimisa sefului statului, scrisoare in care i se solicita sa revoce mandatul dat lui Croitoru si sa-l desemneze ca premier pe primarul din Sibiu.

Mircea Geoana si Ludovic Orban au declarat ca cele trei formatiuni politice si grupul minoritatilor ii vor transmite o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care ii vor cere sa retraga propunerea cu Croitoru si sa demareze noi negocieri pentru desemnarea premierului in persoana lui Klaus Johannis, transmite NewsIn.

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a declarat ca a incercat sa-i convinga pe liderii opozitiei asupra candidaturii sale pentru postul de premier, ca ramane deschis in continuare la discutii cu aceste formatiuni si ca "se intoarce" la PDL, cu care va avea o noua intalnire.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.