Premierul Emil Boc a anuntat miercuri ca Executivul a modificat, prin OUG, Legea referendumului, astfel ca vor exista aceleasi sectii de vot pentru referendumul referitor la Parlamentul unicameral si pentru alegerile prezidentiale, economia realizata prin acest demers fiind de 11 milioane de euro.
Potrivit premierului, prin noua ordonanta va exista "posibilitatea ca, in aceleasi sectii de votare si cu utilizarea a acelorasi birouri electorale, sa se realizeze si alegerile prezidentiale si referendumul pentru Parlamentul unicameral". "Asta inseamna o economie la bugetul de stat de aproximativ 11 milioane de euro", a informat Emil Boc, citat de NewsIn.

"Pana acum legea permitea sa se organizeze doua birouri electorale, doua comisii in aceeasi sala sau in sali diferite care sa dea buletinele de vot. Acum, prin aceasta modificare, aceeasi comisie, acelasi birou electoral, va intreprinde ambele proceduri administrative, si pentru alegerea presedintelui Romaniei si pentru cea care vizeaza referendumul pe care intentioneaza sa-l organizeze seful statului. Acest lucru se aplica la orice tip de referendum, indiferent cand va fi organizat el, cu ocazia alegerilor prezidentiale, cu ocazia alegerilor parlamentare sau cu alte alegeri europarlamentare care vor avea loc de aici inainte in Romania", a explicat seful Executivului, precizand ca se vor "economii substantiale" la bugetul de stat.

O alta modificare a Legii referendumului acceptata miercuri in Guvern stipuleaza ca Parlamentul trebuie sa se pronunte prin aviz consultativ cu privire la decizia sefului statului de a organiza un referendum consultativ, pe o problema de interes national intr-un interval de 20 de zile.

"In acest moment, in lege nu exista un termen in care Parlamentul sa se pronunte, ceea ce practic ar putea pune in dificultate aplicarea unei prevederi constitutionale si a unei prerogative care apartine sefului statului. Am precizat doar ca, prin lege, se stabileste ca intr-un anumit interval de timp, 20 de zile, Parlamentul sa dea un raspuns cu privire la initiativa sefului statului. Dreptul suveran al Parlamentului de a spune da sau nu, pozitiv sau negativ avizul, acest lucru ramane la latitudinea Parlamentului, ca for legislativ suprem al poporului roman", a explicat Emil Boc aceasta noua prevedere.

Potrivit unor surse guvernamentale, OUG nu a fost avizata favorabil de ministerul de Interne, care are competente pentru organizarea alegerilor.

Premierul nu a mentionat nimic legat de decizia remanierii ministrului Nica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.