Presedintele Traian Basescu a semnalat fraudarea sistemului de protectie sociala, spunand ca exista sute de mii de oameni care beneficiaza de pensii de invaliditate pentru ca au oferit "unor medici generosi" "ori un pachet de tigari, ori o sticla de whiskey" si propunand o verificare a sistemului.
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, cu prilejul lansarii Raportului Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice, ca acest document elaborat de specialisti care nu au legatura cu clasa politica semnaleaza esecul sistemului de protectie sociala din Romania, identificand drept motive atitudinea politicienilor in momente electorale si fraudarea sistemului de asistenta sociala.

"Din raport rezulta clar, si este aproape o somatie adresata clasei politice, ca si-a concentrat deciziile in acordarea asistentei sociale preponderent pe momente electorale si in mod deosebit categoriilor care pot aduce voturi, ori acest lucru este spus nu de un politician, nu de un om care are ceva cu clasa politica, ci de niste specialisti care au facut-o neutru, sec si cu realitatile in fata. Acesta este unul din motivele fundamentale ale esecului eficientei sistemului de protectie sociala in tara noastra", a subliniat seful statului.

De asemenea, presedintele a aratat spre sutele de mii de cazuri de pensii de invaliditate care ar fi obtinute prin fraudarea sistemului de protectie sociala, un alt factor care a dus la esecul sistemului social din Romania. "Responsabilitate consistenta apartine fraudarii sistemului de protectie sociala prin acele sute de mii de pensionari pe caz de invaliditate pentru ca si-au scos amigdalitele, apendicita, si au dat de foarte generosi medici care, pe de o parte spun ca au salariile mici, iar pe de alta parte, cu semnatura lor si pentru o traista de porumb, trimit in sistemul de pensii oameni care pot fi utili economiei. Sunt cateva sute de mii de oameni care beneficiaza de pensii de invaliditate in mod nemeritat, iar resursa este luata de la cei care au nevoie de ea si este data unora care au dat ori un pachet de tigari, ori o sticla de whiskey", a spus presedintele.

Seful statului a aratat ca aceste realitati de care toata lumea este constienta trebuie luate in seama si trebuie procedat cat mai rapid la verificarea tuturor pensionarilor pe caz de invaliditate. "Cred ca un proces rapid de verificare a celor care si-au dobandit aceasta calitate in ultimii ani si mai ales in zone in care densitatea este uriasa trebuie declansat. Cu medici adusi din alta parte, nu cu aceiasi medici, dar acest proces trebuie facut pentru ca sistemul de asistenta sociala este grosolan fraudat", a subliniat Basescu.

Pactul social pe modelul Educatiei

Presedintele Traian Basescu sustine un Pact National pentru protectia sociala care sa fie insusit de toate partidele si de societatea civila, dezbaterile in jurul acestui proiect urmand a se declansa in luna ianuarie, comentand ca e nevoie "sa ne limpezim cu alegerile prezidentiale".

Seful statului a apreciat, marti, cu prilejul lansarii raportului Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice, ca forul condus de profesorul Marian Preda a elaborat o "oglinda a sistemului de protectie sociala din Romania cu toti factorii care au contribuit la ineficienta acestui sistem" care se poate constitui intr-un "excelent" document de la care sa porneasca mai departe politici guvernamentale adaptate realitatilor Romaniei.

Mai mult, presedintele sustine ca, la fel cum s-a intamplat in cazul Educatiei, este nevoie ca acest raport sa mearga mai departe si sa se concretizeze intr-un Pact National pentru protectie sociala. "Avem nevoie de o viziune pe termen lung, avem nevoie de solidaritatea societatii dar si a intregii clase politice, care pe de o parte sa garanteze ca inceteaza utilizarea sistemului de protectie sociala in scopuri electorale, iar pe de alta parte ca isi insuseste o viziune pe termen lung, pentru ca asa cum ati vazut si din prezentarea domnului profesor ce nu facem astazi va fi un dezastru pentru 2030", a subliniat seful statului.

Comisia prezidentiala pentru analiza riscurilor sociale si demografice si-a prezentat, marti, la Palatul Cotroceni, raportul intitulat "Riscuri si inechitati sociale in Romania", in prezenta presedintelui Traian Basescu, a premierului Emil Boc, a ministrilor Ecaterina Andronescu, Marian Sarbu, Gheorghe Pogea si Ion Bazac, a reprezentantilor sindicatelor si patronatelor si a societatii civile.

Raportul atrage atentia asupra faptului ca resursa umana din zona politicilor sociale a fost adesea de slaba calitate in structurile administratiei locale, iar la varf, la nivelul ministerelor, agentiilor, directiilor, decidentii s-au schimbat continuu, pe criterii politice si nu de competenta. "Intersele politice interne au presupus, pentru fiecare partid sau coalitie, plasarea in functii a clientelei de partid care sa fie rasplatita pentru serviciile aduse si sa asigure protectia de la nivel central si local a propriilor sustinatori si alimentarea cu resurse a segmentelor sociale si comunitatilor care sustin partidul, mai ales in anii electorali", se arata in raport.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.