Presedinte executiv al UDMR, Kelemen Hunor, atrage atentia asupra faptului ca Guvernul Boc abuzeaza de ordonantele de urgenta si de posibilitatile oferite de asumarea raspunderii si ca actuala Constitutie oglindeste viziunea politica a Frontului Salvarii Nationale.
Potrivit unui comunicat remis de biroul de presa al lui Kelemen Hunor, candidat UDMR la presedintie, in cadrul taberei de vara a Asociatiei Studentilor Maghiari la Facultatea de Stiinte Politice din Cluj, organizat la Rimetea (judetul Alba), acesta a afirmat ca in Romania este nevoie de o reforma mai adanca, motiv pentru care considera ca nu este exclus elaborarea unei noi Constitutii, transmite NewsIn.

Guvernul Boc abuzeaza de ordonante de urgenta si de posibilitatile oferite de asumarile responsabilitatilor constitutionale. Acest lucru inseamna - din punct de vedere al statului democratic - un pericol real”, a afirmat Kelemen Hunor. Potrivit sursei citate, Legea fundamentala oglindeste viziunea politica a Frontului Salvarii Nationale, care a fost la putere la inceputul anilor '90, si teoremele de baza ale acesteia nu au fost dezbatute public, unele notiuni si norme sunt perimate si au nevoie de modernizare. Kelemen a mentionat ca tari ca Franta si Ungaria si-au supus Constitutia lor unor schimbari minore, insa este de parere ca „la noi este nevoie de o reforma mai adanca”.

Candidatul UDMR la presedintie considera ca avem doua posibilitati: ori carpim Constitutia cea veche, ori elaboram o noua Constitutie, care restabileste echilibrul institutiilor democratice.

Guvernul, ca putere executiva, si-a asumat si rolul de legislativ. Emite pe banda rulanta ordonantele de urgenta, prin evitarea, tot mai des, a dezbaterilor si aprobarilor parlamentare, institutia de baza a democratiei fiind astfel injosita si transformata in remorca. A putut sa faca acest lucru prin intinderea pana la capat al posibilitatilor oferite de Constitutie”, a aratat Kelemen Hunor.

Acesta a mai subliniat importanta elaborarii unei noi Constitutii, din care, potrivit politicianului maghiar, trebuie stearsa posibilitatea emiterilor ordonantelor de urgenta. Kelemen este de parere ca Guvernul Boc stirbeste echilibrul intre institutii si transforma exclusivitatea in regula, inradacineaza practica asumarii raspunderii. „Guvernul a adoptat deja Codul Penal si Codul Civil, prin asumarea raspunderii, cu toate ca, la drept vorbind, nici nu au fost dezbatute. Acum ar urma, primul ministru a semnalat intentia adoptarii in acest mod, legea salarizarii unitare si legea invatamantului”, a spus Kelemen.

El a mai fost de parere ca democratia ar putea fi sustinuta doar cu o Constitutie care nu contine „portite” si nu ofera ocazii pentru a tulbura echilibrul intre institutii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.