"Daca la Curtea Constitutionala vor fi respinse legile din pachetul pentru care ne-am asumat raspunderea, eu sunt dispus sa ne adresam poporului!", ar fi afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu la sedinta de marti seara a Biroului Permanent Central, potrivit unor surse liberale.

Liderul PNL a sustinut ca el personal este dispus sa-si dea demisia. Afirmatia premierului, care parea sa imbratiseze pentru prima data ipoteza anticipatelor, i-a luat prin surprindere pe multi dintre cei prezenti, dar pentru unii a fost un bun prilej de a aduce primului ministru contraargumente. PSD a contestat atat intregul pachet pe probleme de procedura, cat si mai multe articole din proiectele de lege, in special din cele referitoare la reforma in justitie.

In cazul in care Curtea accepta contestatia pe procedura, Guvernul trebuie sa revina in Parlament cu proiecte separate. Informatiile pe care le-a strans conducerea liberala merg pe ideea ca judecatorii Curtii nu vor respinge intreg pachetul de legi, ci mai multe articole importante ale acestuia. De exemplu, in proiectul referitor la imobilele nationalizate, liberalii recunosc ca au o "gaura" Ð au uitat sa specifice ca abroga niste articole din Legea 10/2001 care vin in contradictie cu prevederile pachetului.

Mai multi membri ai conducerii liberale au tinut sa-i spuna primului ministru ca varianta cea mai buna este ca articolele care vor fi respinse sa fie rediscutate in Parlament. Dupa ce mai multi dintre liderii liberali s-au pronuntat impotriva demisiei, Tariceanu a afirmat ca va lua o decizie in functie de cum vor evolua lucrurile.

Emil Boc- considerat de liberali marioneta
lui Basescu

Chiar daca premierul a legat ideea demisiei de soarta pachetului legislativ, afirmatiile sale au venit dupa o perioada tensionata in relatiile cu PD. El le-a explicat colegilor de partid ca liderul PD Emil Boc este "lipsit de personalitate" si asculta orbeste tot ce spune Traian Basescu. "Una discut cu el la telefon si alta se intampla!", a spus Tariceanu. Mai mult, premierul se pare ca a fost in situatia de a o tot incasa, desi el personal sustine ca a facut toate eforturile pentru a avea o relatie buna cu Traian Basescu. De altfel, premierul si-a manifestat iritarea si in cadrul intalnirii cu parlamentarii liberali care a precedat Biroul Permanent Central.

"Decat sa ne certam prin presa, mai bine ne despartim!", a afirmat premierul. Spre finalul intrevederii, el ar fi recunoscut ca "exista destul de multi liberali nemultumiti ca relatia cu PD nu merge asa cum se asteptau". "Totusi, trebuie sa recunosc ca m-am simtit neconfortabil ca, dupa ce Ludovic Orban a facut declaratii critice la Brasov, le-a reluat si la Alba. M-am simtit inconfortabil stiind cate eforturi am facut eu pentru a avea o colaborare cu Traian Basescu".

Pe langa faptul ca au o relatie dificila cu democratii, liberalii par sa comunice greu si in trei. Dupa declaratiile purtatorului de cuvant Eugen Nicolaescu referitoare la remaniere, Calin Popescu Tariceanu a declarat, marti seara, ca la ora actuala nu se pune problema remanierii. Ieri, Eugen Nicolaescu si-a nuantat declaratiile. El a afirmat ca Delegatia Permanenta a PNL va analiza activitatea ministrilor si ca membrii Delegatiei pot face propuneri de inlocuire a unor ministri, dar a adaugat ca decizia apartine primului ministru.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.