Principele se arata optimist in privinta alegerilor prezidentiale de la sfarsitul acestui an. Alteta Sa Regala spera sa castige simpatia si increderea romanilor, dezamagiti de evolutia politica si indusi in eroare de un presedinte cu atitudine "dictatoriala".
Principele Radu a vorbit in exclusivitate intr-un interviu acordat 9AM despre strategia sa de campanie, despre ce beneficii ar aduce un reprezentant al monarhiei la conducerea tarii si despre solutiile pentru iesirea din impas a Romaniei.

  • 9AM: Care a fost momentul in care v-ati hotarat sa candidati la prezidentiale si ce v-a determinat sa faceti acest pas?
  • Principele Radu: Va spun ziua exacta. A fost 21 februarie anul acesta. A fost concluzia unui lung sir de discutii pe care le-am avut cu Regele Mihai si cu Principesa Margareta in ultimii trei ani. Si de asemnea, rezultatul unui sir de consultari si analize de situatie, iar in final am cazut de acord ca acesta este pasul care trebuie facut.

  • 9AM: Ce considerati ca aduceti in plus fata de ceilalti candidati la prezidentiale?
  • Principele Radu: Un plus de democratie si un plus de statalitate. Sunt cele doua lucruri care se afla in acest moment in pericol in Romania. La capitolul presedinte, Constitutia spune limpede – acest om e chemat sa reprezinte statul roman nu sa il conduca. Nu exista sintagma sef de stat in Constitutia Romaniei. Presedintele nu are cum sa fie un conducator pentru ca atunci ne intoarcem la ceea ce a fost inainte de 1989 – un presedinte care sa le spuna tuturor oamenilor ce au de facut este nu numai o intoarcere la '89 dar este si o aberanta forma de conducere medievala pe care Romania nu are cum sa o accepte in 2009 decat constransa, decat daca ii faci frica, iar democratia din Romania nu merita asa ceva.

  • 9AM: Cum ati caracteriza nivelul la care a ajuns politica in tara noastra?
  • Principele Radu: Procentul redus de prezenta la vot arata o mare slabire a increderii populatiei in politicieni, or aici nu este vorba de persoane private pentru ca peste 30 de ani nu vor mai fi ei, vor fi altii, important e ca ce reprezinta ei, democratia, este pusa sub semnul intrebarii si din acest motiv apar tot felul de brese prin care sunt introduce modele extremiste, iar saracia mentine in continuare iluzia ca daca avem un "tatuc" deasupra noastra ne va fi mai bine. De aceea ministerele in loc sa performeze frumos in domeniile lor ele sunt ca un fel de casa de ajutor reciproc, unde oamenii stau cu mana intinsa si ei dau. Acesti oameni sunt pusi sa faca pe infirmierele cu aceste domenii din economia romaneasca. Toate acestea pot fi rezolvate daca presedintita nu va mai fi tributara unui comportament public care are drept criterii exclusiv politice, votul, popularitatea, nevoia de a te prostitua public in fiecare zi doar ca sa mentii nivelul de popularitate. Acest efort face bine politicianului, dar postul pe care el e pus sufera.

  • 9AM: Ce avantaje ar aduce titulatura de principe, atribuita presedintelui Romaniei, pentru imaginea noastra externa?
  • Principele Radu: Ar aduce o extrordinara garantie pentru toate tarile occidentale importante care cunosc ce insemna democratia si casa regala. Ar aduce o garantie de onorabilitate, de respectabilitate si de profesionalism. Acest lucru ar exitnde peste Romania o respectabilitate pe care acum nu o avem.

  • 9AM: Ati primit vreun sprijin sau semne de incurajare din partea vre-unei case regale?
  • Principele Radu: Nu, acest lucru nu o sa se intample deoarece casele regale din Occident au doua restrictii care nu le vor permite niciodata o luare de pozitii publica. Mai intai pentru ca in mod traditional o casa regala straina nu se poate niciodata exprima public pe un subiect care tine de natiunea romana si casa ei regala. Al doilea motiv este ca ei niciodata nu se exprima politic in tara lor. Faptul ca eu si Principesa Margareta am fost primit de catre Regele Juan Carlos in prezenta Reginei Sofia a fost un gest privat, ne-am dus in calitate de rude. I-am prezentat intentia mea de a candida, a fost foarte incantat si mi-a dat foarte multa incredere.

  • 9AM: Ati fost ambasador special pentru Romania timp de 6 ani. Ce parere aveti despre imaginea Romaniei in strainatate de la ora actuala si de ce credeti ca s-a ajus la aceasta situatie?
  • Principele Radu: Romania nu este asa cum se crede o tara desconsiderata in strainatate din cauza romanilor, eu stiu foarte bine ce se intampla in Austria, Franta, Italia cu infractiunile comise de rromii de origine romana sau chiar de romani. Dar criminalitatea nu are tara, criminalitatea nu are nationalitate. Pe noi ne-a defaimat felul in care ne comportam politic si statal. In momentul in care ne ducem intr-o tara punand problema gresit sau vorbind cand nu trebuie, sau comportandu-ne nepoliticos, certandu-ne intre noi in fata altora, aceste lucruri se taxeaza imediat. Cei dinafara remarca imediat ca Romania este o tara nepregatita, o tara de la care te poti astepta la orice. Acest lucru nu este potrivit.

  • 9AM: Care sunt in opinia dvs. principalele greseli ale clasei politice din ziua de azi?
  • Principele Radu: Responsabilitatea politicienilor din Romania nu este atat de mare pe cat se spune. Ei fac greseli, sunt de multe ori ridicoli, sunt de multe ori inacceptabili, promit ceea ce nu pot face, dar au totusi o raspundere administrativa mare, iar unii se achita de ea. Este insa o vulnerabilitate mult mai mare a Romaniei faptul ca societatea civila este critica si atat, ca nu este productiva, ca nu ataca frontal problemele mari ale Romaniei. Politicienii nu ar trebui sa dea sfaturi si solutii la televizor ci prin implicare directa in comunitati.

  • 9AM: Ce ati dori sa schimbati in administratia prezidentiala si cum planuiti sa faceti acest lucru?
  • Principele Radu: In primul rand as dori o schimbare a departamentelor existente, le-as modifica atat structural cat si strategic. As forma in locul unui departament de politica interna (care este responsabilitate a guvernului), un departament al vietii romanesti care sa cuprinda o perspectiva asupra vietii romanesti pe profesii si pe geografie. Eu as trata romanii nu dupa varsta, sex, etnie, religie, ci dupa locul unde sunt plasati in geografia Romaniei si in strainatate sau pe profesii. Nu doresc o descentralizare administrativa. Eu voi vorbi de modalitatile practice prin care o comunitate poate sa se sustina pe propriile puteri. Acum, singura sursa de finantare e bugetul de la guvern. Eu vreau ca acesti oameni sa diversifice formele de finantare prin proiecte.

  • 9AM: Pe cine ati alege prim-ministru in cazul castigarii alegerilor prezidentiale?
  • Principele Radu: Nu as face nicio alegere, premierul Boc ar guverna in continuare pana in 2012, doar cu exceptia situatiei in care partidele ar decide o alta majoritate parlamentara in legislativ si ca urmare a acestor miscari politice ar veni si mi-ar spune: formam un alt guvern pentru ca acum majoritatea arata altfel. Astfel, as accepta punctul lor de vedere si as accepta sau nu sa desemnez un nou premier, dar unul propus de majoritatea guvernamentala. Eu cred ca Emil Boc va ramane pana in 2012, dar vreau sa clarific ca nu este un om pe care l-am desemnat eu si nu e neaparat preferinta mea, insa adevarul e ca presedintele nu e pus acolo ca sa faca ce-i place, este pus acolo ca sa vegheze la respectarea constitutiei. Eu nu pot ca in momentul in care castig sa ma apuc sa fac tot felul de "smecherii", aranjamente, intalniri, sau ale asemena lucruri murdare.

  • 9AM: La ce fel de atacuri va asteptati din partea contracandidatilor in cursa pentru Cotroceni?
  • Principele Radu: Vor fi multe atacuri de acum incolo, la fel cum au fost si pana acum, dar nu ma tem deoarece acestea fac parte din jocul politic. Dar ceea ce consider ca este anormal sunt "genoflexiunile" facute de oameni inteligenti, care, din motive care imi scapa, s-au lasat in asemenea masura contaminati de rau incat nu vor sa isi arate nici macar interesul pentru ceea ce fac. E greu de inteles ca tocmai cei care pot sa priceapa, refuza sa o faca. Acest lucru este mult mai dureros pentru mine decat faptul ca un politician foloseste diverse mijloace pentru a ma ataca.

  • 9AM: Ce sanse are Principele Radu de a intra in turul doi?
  • Principele Radu: In acest moment ma bazez pe 12% din intentia de vot, asta e ceea ce stiu de la ultimele sondaje (facute cu 30 – 40 de zile in urma – n. red.). Eu sper ca in septembrie procentajul sa ajunga undeva la 18%. Daca reusesc acest lucru atunci in mod sigur septembrie si octombrie ma vor aduce in prim-plan ca pe un candidat cu sanse reale. Si daca in aceasta perioada voi reusi sa urc la 24% atunci in mod sigur voi fi "in carti" pentru turul doi, unde singurul contracandidat cu sanse reale este Traian Basescu.

  • 9AM: Ce se va intampla in cazul in care veti pierde competitia prezidentiala? Aveti de gand sa va afiliati vreunui partid politic?
  • Principele Radu: Voi continua sa exist in viata politica exact asa cum am facut-o de opt ani, nu voi fi niciodata ministru, senator, deputat si in niciun caz membru al unui partid politic. Singurul profil politic pe care mi-l voi asuma va fi acela de membru al casei regale.

  • 9AM: Care este electoratul Principelui Radu?
  • Principele Radu: 61% din cei care nu s-au prezentat la alegerile Parlamentare sunt un target al meu, acei oameni care nu au gasit necesar sa se deplaseze din casa in noiembrie 2008. De asemenea cate o parte din electoratul fiecarui partid. Am remarcat in vizitele mele prin tara membrii ai PD-L, PSD sau PNL care mi-au spus ca isi simpatizeaza candidatii propriului partid, dar vor vota cu mine. Nu exista opreliste, eu sunt un partener pentru toate partidele politice si chiar si pentru candidatii lor. Domnul Basescu, Geoana sau Antonescu pot fi oricand eligibili pentru pozitia de premier pentru ca sunt sefii partidelor lor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.