Politica 6 Iulie 2009 01:10
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie verifica daca fostul ministru PSD al Transporturilor, Miron Mitrea, a primit "foloase necuvenite" de la afaceristii Cristian Burci si Florian Walter, cercetarile fiind facute intr-un dosar in care este vizat si fostul sef al CNCFR, Mihai Necolaiciuc.
De altfel, dosarul care il vizeaza si pe Mitrea a fost disjuns de procurorii DNA dintr-un alt dosar in care anchetatorii l-au trimis in judecata pe Mihai Necolaiciuc pentru achizitii facute cu incalcarea legii, fapt care a dus la prejudicierea bugetului CNCFR, relateaza NewsIn.

"Avand in vedere ca din cercetarile efectuate exista indicii cu privire la savarsirea de fapte penale si de catre alte persoane, disjunge in vederea continuarii cercetarilor a aspectelor privind verificarea legaturii de cauzalitate intre atributiile de serviciu, respectiv folosirea influentei si autoritatii functiei de conducere in partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre numitul Mitrea Miron Tudor (fost ministru al Transporturilor) si acceptarea de catre acesta (direct si prin intermediari) a unor astfel de foloase de la numitii: Arnautu Eugen, Burci Cristian Ionel, Walter Florian (fost Busca), care au fost beneficiarii unor importante contracte cu societatile si companiile nationale aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor in perioada 2002 - 2004", arata procurorii DNA intr-unul din cele trei rechizitorii prin care l-au trimis in judecata pe Mihai Necolaiciuc, document obtinut de NewsIn.

In documentul citat, procurorii mai precizeaza ca vor verifica si daca exista vreo legatura de cauzalitate intre mentinerea in functia de director general a lui Mihai Necolaiciuc de catre reprezentantii Adunarii Generale a Actionarilor ai CNCFR, semnatari ai contractelor de performanta cu acesta, si anumite interese personale.

Pe de alta parte, procurorii DNA au inceput recent urmarirea penala impotriva fostului sef al CNCFR, Mihai Necolaiciuc, intr-un nou dosar, in care este acuzat de deturnarea unor fonduri europene, au declarat pe 30 iunie, pentru NewsIn, surse judiciare.

Potrivit acelorasi surse, lui Necolaiciuc i s-ar fi mai retinut si acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu un prejudiciu de peste un milion de euro.

In acest dosar ar fi vorba, potrivit surselor NewsIn, de modul ilegal in care Mihai Necolaiciuc a folosit o suma de bani luata de Romania dintr-un credit de la o banca europeana. "E vorba de chestia deja clasica la Necolaiciuc si anume achizitiile facute la preturi exorbitante", au explicat surse judiciare. In acelasi dosar a mai fost pus sub invinuire si fostul director economic de la CNCFR, Viorica Olaeru pentru aceleasi fapte ca si Necolaiciuc.

Pe numele lui Mihai Necolaiciuc exista deja in Romania doua madate de arestare emise de Judecatoria Sectorului 1 la solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie. Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Necolaiciuc in trei dosare pentru achizitiile defectuoase facute cand se afla la conducerea CNCFR, achizitii care au dus la prejudicierea societatii cu sume fabuloase.

Mihai Necolaiciuc este, la acest moment, arestat in America in baza unei cereri de extradare facuta de Romania, dupa ce fugise din tara in 2005.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.