Politica 4 Iunie 2009 14:34
UDMR organizeaza astazi la Targu Mures o manifestare de protest fata de masurile demiterii specialistilor maghiari din fruntea institutiilor deconcentrate. Protestul va incepe de la ora 18:00, in fata salii de sport din Tg. Mures, iar cu aceasta ocazie, candidatii la PE isi vor prezenta discursurile electorale.
Acest protest nu este primul organizat de UDMR impotriva Ordinantei deconcentratelor, in urma careia majoritatea functionarilor maghiari au fost demisi din functii.

Potrivit OUG, care a fost publicata pe 22 aprilie, in Monitorul Oficial, functiile care confera calitatea de conducator al serviciilor publice deconcentrate se desfiinteaza in termen de 32 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei.

Aceast Ordonanta care prevede modificarea statutului functionarului public a fost adoptata de govern in lipsa opozitiei.

Potrivit proiectului, “in locul functiilor publice, al functiilor publice specifice, precum si posturilor incadrate in regim contractual, se infiinteaza functia de director coordonator al serviciului public deconcentrat din cadrul ministerelor si al celorlalte organe ale adminsitratiei publice centrale”.

Datorita acestei intiative, opozitia a acuzat Guvernul ca incearca politizarea institutiilor publice.

UDMR si solidaritatea

Cu toate ca vocea PNL in privinta Ordonantei a amutit in timp, UDMR nu se lasa. La sfarsitul lunii aprilie membrii Uniunii au decis sa puna doliu pe cladirile institutiilor deconcentrate din Harghita de unde au fost demisi functionarii maghiari.

UDMR pare sa faca un tur al Ardealului, pentru a-si arata solidaritatea fata de comunitatea maghiara, iar de la Harghita se muta la Mures, unde vor organiza astazi un protest impotriva Ordonantei deconcentratelor.
Acest protest va avea o atitudine mult mai optimista fata de cel din Harghita, prin discursuri si concerte.

Iar in plina campanie electorala pentru PE, membrii UDMR par a se concentra mai mult pe problemele comunitatii si nu pre propria campanie, desi candidatii principali la alegerile de duminica vor fi prezenti acolo pentru a-si sustine discursurile. La manifestare vor lua parte: Marko Bela, Tokes Laszlo si candidatii pentru PE: Iuliu Winkler, Sogor Csaba si Szilagyi Zsolt.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.