Politica 2 Iunie 2009 17:21
Dupa o cariera in modelling, relatii tumultoase de dragoste, implicare politica si controverse legate de ascendenta sa rapida in interiorul PDL, Elena Basescu, mezina Presedintelui, a acordat un interviu publicatiei 9AM, prin care incearca sa explice viziunea sa pentru PE si sa dezminta toate acuzatiile si zvonurile legate de numele ei.
Dupa ce a fost numita "Paris Hilton de Romania" sau "Papusa Barbie de la PE" de catre publicatiile din strainatate, Elena Basescu incearca sa castige increderea electoratului, sa demonstreze ca "nu depinde de numele Basescu" si sa devina "un lider de generatie" - despre toate acestea a vorbit EBA in interviul pentru 9AM.

  • 9AM: Care sunt principalele obiective pentru un posibil viitor mandat de europarlamentar?
  • Elena Basescu: Eu am incercat in aceasta campanie sa vorbesc despre lucruri cu care ma pot identifica in mod legitim. Prima mea tema este sociala si se refera la modul in care, la nivelul PE, ne putem implica in sprijinirea copiilor victime ale migratiei fortei de munca. Este foarte greu sa prezinti solutii sau sa speri ca problema ar putea fi rezolvata de la o zi la alta. Dar cel putin este nevoie sa avem la nivelul PE o actiune unitara, dorinta de a schimba ceva si de a oferi protectia necesara acestor copii. Migratia fortei de munca si efectele acestui fenomen asupra copiilor nu sunt doar un fenomen specific pentru Romania, ci este o problematica europeana. Dar, desi nu exista o solutie definitiva pentru toate aceste probleme, exista numeroase solutii care pot fi puse in practica la nivel local, al comunitatii. De exemplu, Biserica si reprezentantii sistemului de invatamant pot colabora, pot gasi formule prin care copiii acestia sa fie ajutati, sa li se ofere sprijin si indrumare sufleteasca si scolara. Nu in ultimul rand, persoanele care aleg sa plece la munca in strainatate trebuie sa isi cunoasca foarte bine drepturile lor si ale copiilor lor. Daca muncesc legal, ei pot beneficia de alocatii pe teritoriul statelor unde isi stabilesc domiciliul. Si o sa va dau cateva exemple: in Italia, alocatia pentru copii se acorda in functie de venituri si de numarul membrilor familiei. In Spania, copiii minori primesc sume cuprinse intre 24 - 25 de euro pe luna.
De asemenea, majoritatea tarilor din Uniune acorda alocatiile doar daca cei mici locuiesc in tara respectiva, insa copiii romanilor care muncesc in Olanda, Portugalia, Elvetia, Grecia sau Polonia pot primi bani si daca stau in Romania. A doua tema la fel de importanta pentru mine este Dunarea. Studii realizate inclusiv la nivelul UE arata ca aceasta cale fluviala are cel mai mare potential de crestere in Europa. Aceleasi analize arata ca, in comparatie cu alte mijloace de transport, cele maritime sunt insuficient exploatate in Uniune. Daca vrem sa ne deplasam dintr-o parte in alta a Europei, cel mai frecvent de gandim la masina, tren sau avion. Dar, daca ne gandim la costuri, si acest lucru este valabil mai ales in cazul transportului de marfuri, calea maritima este o alternativa mai mult decat competitiva. Este mai ieftin, mai eficient din punct de vedere energetic, este mai adecvat transportului de marfuri periculoase si a marfurilor de consum, dar si pentru transportul containerizat al marfurilor neperisabile.

Nu in ultimul rand, impactul asupra mediului este redus. Alegerea unor asemenea cai contribuie in egala masura la descongestionarea transportului rutier si feroviar. Toate aceste alternative si avantaje sunt oferite in foarte mare masura de ruta Dunare-Main-Rin. Pentru ca UE sa ia o decizie clara de implicare constanta in aceasta problema, responsabilii politici europeni trebuie motivati si implicati in sprijinirea dezvoltarii transportului pe apele interioare. Uniunea Europeana are nevoie de o strategie dedicata axei fluviale care o strabate, de la Marea Nordului la Marea Neagra. Romania detine experienta necesara pentru a oferi o perspectiva europeana asupra acestei problematici, inclusiv ca membru al UE. Dunarea detine un potential de integrare europeana extraordinar.

  • 9AM: Cine e principalul contracandidat al Elenei Basescu?
  • Elena Basescu: Cand mi-am ales sloganul "EBA ia atitudine", am pornit de la ideea ca am ceva de spus. Poate uneori ceea ce am de spus nu este conform cu asteptarile unora sau altora. Dar este corect pentru cei din jurul meu, pentru cei care ma sustin si ma apreciaza. "EBA ia atitudine" inseamna o noua generatie de oameni politici, gata sa se implice si sa lupte pentru ceea ce cred, pentru idealurile care trebuie sa stea la baza unei societati moderne, europene. Contracandidatii mei sunt toti aceia care, dupa 20 de ani de la caderea comunismului mai cred ca politica este doar un mijloc de manipulare, de a castiga voturi in baza unor promisiuni pe care nu le vor onora niciodata. Cu ceea ce reprezinta acesti politicieni ma lupt eu: indiferenta, demagogia si lipsa de realism si preocupare pentru adevaratele probleme cu care se confrunta Romania.

  • 9AM: Se stie ca femeile sunt slab reprezentate in PE si multi sunt inca de parere ca politica este un domeniu pentru barbati, chiar si dumneavoastra ati fost contestata pentru implicarea in viata politica, dupa o cariera de fotomodel, cu vedeti acest lucru? Si ce ati planuit sa faceti pentru a le demonstra acestora contrariul?
  • Elena Basescu: Primul lucru pe care l-am facut a fost sa aleg sa candidez ca independenta. Am luat decizia de a intra in aceasta lupta electorala singura, cu o echipa restransa. Ceea ce m-a manat in aceasta lupta a fost insa increderea in mine, in faptul ca am ceva de spus. Si nu doar de a folosi un spatiu pentru a face promisiuni. Am fost in teritoriu, m-am intalnit cu oamenii, i-am ascultat, am incercat sa iau pulsul tarii. Intr-adevar, politica este o scena dominata de barbati. Dar femeile, ca si in viata, vor face intotdeauna diferenta. Iar diferenta pe care vreau sa o fac eu este prin abordarea mea, prin folosirea unei experiente politice utile, in opinia mea, la Bruxelles. Femeile din Romania si-au asumat deja de multa vreme curajul de a iesi in fata: le intalniti in Parlament, in marile companii, in Guvern. Practic, la aproape toate nivelurile de decizie. Nu numai ca trebuie sa ne obisnuim cu aceasta situatie, dar trebuie sa intelegem avantajele exprimarii diferentei. Unii ma vad ca o tanara fragila, care a facut modelling si care este in topul vietii modene din Romania. Este o imagine pe care mi-a construit-o presa, nu am alergat dupa aceasta imagine si nici nu aveam nevoie de ea. Eu sper ca la finalul acestei campanii cat mai multe persoane sa isi fi format o cu totul alta impresie despre Elena Basescu.

  • 9AM: Cum comentati ironiile nemtilor de la Der Spiegel care va caracterizeaza drept "Paris Hilton a Romaniei?", cunoscuta mai mult pentru aventurile romantice decat pentru implicarea politica.
  • Elena Basescu: Am vazut articolul la care faceti referire. Ma uimeste faptul ca un jurnalist al unei publicatii atat de respectate in Germania si in intreaga lume nu a avut curiozitatea de a incerca macar sa ma contacteze sa avem o discutie serioasa pe probleme legate de Parlamentul European si competitia in care m-am inscris.

  • 9AM: Cine va pune stampila de vot pe EBA? Credeti ca numele de familie va reprezenta un avantaj sau un handicap la aceste alegeri?
  • Elena Basescu: In aceasta campanie mi-am propus sa lupt pentru toate acele lucruri - fie ele principii, fie cauze- care pot sa faca in viitor din tara noastra o natiune respectata in Europa si in lume. De aceea ma consider un candidat al tuturor romanilor care doresc sa fie respectati peste hotare si care isi doresc sa nu le fie rusine nicaieri cand arata buletinul. Mesajul meu este simplu si este pentru toti romanii care se simt europeni: a sosit timpul sa luam atitudine , sa iesim la rampa, reprezentantii tuturor generatiilor si categoriilor sociale. A sosit timpul sa ne batem pentru drepturile noastre in Europa si sa ne punem in valoare potentialul international. Nimeni nu va face acest lucru pentru noi, noua ne revine sa ne asumam aceasta batalie. Pentru aceste obiective ma lupt, de aceea iau atitudine. Cine este pentru Europa are in mine un luptator si un ambasador neobosit. Acesta este electoratul meu.

  • 9AM: Contracandidatul independent Pavel Abraham si multe alte persoane va acuza ca nu "jucati" corect in politica si ca oricine va iese in cale este "zdrobit". Din experienta de pana acum, cum vedeti acest tip de declaratii venite din partea unor politicieni cum ar fi domnul Abraham, Bogdan Boza sau Eugen Stamate?
  • Elena Basescu: Acest gen de abordari sunt cele care, de fapt, indeparteaza romanii de clasa politica, ii scarbesc si ii determina sa refuze sa se mai implice. Intr-o campanie electorala candidatii, independenti sau nu, trebuie sa se concentreze pe dezbatere, pe dialogul cu oamenii, pe modul de prezentare a temelor. Aparent, subiectele abordate de cei mentionati de dumneavoastra nu se inscriu in aceasta zona de preocupari. Nu pot decat sa le urez succes acestor domni si tuturor acelora inscrisi in campania electorala.

  • 9AM: Care dintre contracandidatii la europarlamentare se bucura de sustinerea dumneavoastra la alegerile din 7 iunie?
  • Elena Basescu: Din postura de candidat independent m-a interesat mai putin o lupta politica a carei singura preocupare este de a gasi vinovati si a ma pregati sa arunc piatra. Eu nu imi doresc decat un singur lucru: sa reusesc sa castig increderea romanilor pentru a ma alege in PE. Daca voi avea sansa de a ajunge acolo, abia astept sa pot lucra cu toti acei colegi europarlamentari ai mei care sunt interesati de proiecte pentru Romania. Indiferent de culoarea politica, de numele pe care il poarta sau de numarul de voturi pe care le-au obtinut.

  • 9AM: Ce veti face daca nu veti reusi sa obtineti un loc in PE si cat de mult este conditionata intoarcerea in PD-L de obtinerea acestui mandat de europarlamentar?
  • Elena Basescu: Evident ca in momentul in care alegi sa intri intr-o competitie politica te gandesti in mod automat si la varianta ca vei pierde. E firesc. Pentru mine, indiferent de rezultat, participarea la aceasta campanie electorala este o lectie: inveti lucruri noi, cunosti oameni si, cel mai important lucru, dobandesti experienta politica. Pentru moment, incerc sa ma concentrez cat mai mult pe fiecare zi a campaniei electorale. Nu stiu ce se va intampla, care vor fi rezultatele si cum le voi evalua. Voi putea raspunde concret abia dupa anuntarea rezultatelor alegerilor europarlamentare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.