Politica 18 Mai 2009 12:28
Presedintele Traian Basescu a declarat vineri la Piatra Neamt ca numai cine nu intelege responsabilitatea sefului statului roman isi poate imagina ca ar putea sa dea curs conditiei impuse de Republica Moldova, si anume semarea unui tratat "care sa consfinteasca pactul Ribbentrop-Molotov".
Seful statului a explicat, vineri, la Piatra Neamt, ca autoritatile din Republica Moldova au conditionat acordul privind micul trafic de frontiera intre cele doua state de semnarea unui tratat de frontiera care, in opinia lui Basescu, ar veni sa consfinteasca Pactul Ribentropp-Molotov, potrivit NewsIn.

"Sunt de neinteles reticentele si conditiile puse de Guvernul de la Chisinau in problema acordului de mic trafic de frontiera cu Romania. Si nu am sa las aceasta fraza neexplicata, mai ales ca aici sunt oameni extrem de interesati de acordul dintre Romania si Republica Moldova cu privire la micul trafic de frontiera. Din pacate, Republica Moldova conditioneaza semnarea acestui acord de semnarea tratatului de frontiera. Cine isi poate imagina ca un sef al statului roman va semna un tratat prin care sa consfinteasca pactul Ribbentrop-Molotov? Numai o minte care nu intelege ce inseamna responsabilitatea sefului statului roman", a tinut sa le spuna Basescu celor peste 80 de reprezentanti ai comunitatilor locale din Republica Moldova, starnind aplauze.

Basescu a subliniat faptul ca Romania considera inutila semnarea unui tratat de frontiera "care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbentrop si al lui Molotov", explicand ca acest demers ar veni impotriva obligatiilor asumate de statul roman.

"Romania are in istoria sa recunoasterea frontierelor fostei Uniuni Sovietice. R Moldova este mostenitoare a parte din aceasta frontiera, in conditiile astea consideram inutila semnarea unui tratat de frontiera care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbetrop si al lui Molotov", a spus Basescu.

Sper ca viitorul Guvern al Republicii Moldova sa arate mai mult pragmatism

"Nu pot si nici nu vreau sa evit subiectul relatiei dintre tarile noastre, dar am speranta ca vom depasi acest moment dificil. La sfarsitul lunii martie, 12 alesi locali din Romania, printre care presedintele CJ Vaslui si vicepresedintele CJ Iasi, nu au putut intra in Republica Moldova pentru a participa la reuniunea de la Falesti care discuta strategia de dezvoltare a euro-regiunii Siret- Prut-Nistru. Astfel de situatii sunt pagubitoare pentru colaborarea administratiior locale si submineaza capacitatea noastra de implicare in proiectele finantate de UE", a spus Traian Basescu in deschiderea lucrarilor Forumului Autoritatilor Locale din Republica Moldova si Romania.

Seful statului si-a exprimat speranta ca viitorul Guvern al Republicii Moldova "sa arate mai mult pragmatism si dorinta de a facilita cooperarea" in beneficiul ambelor tari si mai ale in beneficiul cetatenilor". "Trei euroregiuni, Dunarea de Jos, Prutul de Sus si Siret-Prut-Nistru, din cele 11 care exista la nivel national, au promovat un numar important de proiecte in infrastructura de mediu si turism. Felicit autoritatile locale si ONG-urile implicate in dezvoltarea acestor proiecte", a adaugat presedintele.

Traian Basescu participa vineri la deschiderea lucrarilor Forumului Autoritatilor Locale din Republica Moldova si Romania. La Forum, care reuneste aproximativ 200 de participanti din Romania si Republica Moldova, vor fi discutate teme precum dezvoltarea autonomiei locale, conform principiilor enuntate in Carta Europeana a autonomiei locale, dezvoltarea de parteneriate bilaterale si multilaterale pentru proiecte cu finantare europeana si consolidarea colaborarii dintre cele doua tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.