Politica 13 Mai 2009 00:41
Dupa ce "Gardianul" a dezvaluit ca Dan Nica, ministrul de interne, este cercetat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) pentru neconcordante intre cele doua declaratii de avere depuse la finele lui 2008, respectiv in februarie 2009, acelasi ziar anunta ca lista e mult mai lunga. Alti sase ministri ai Guvernului Boc sunt cercetati de Agentia Nationale de Integritate pentru neconcordante in declaratiile lor de avere.
Catalin Predoiu, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Gheorghe Pogea, Mihai Stanisoara, Ilie Sarbu si Dan Nica sunt cei sapte ministri ale caror averi ar fi verificate de ANI, potrivit Gardianul.

Potrivit unor surse din ANI citate de NewsIn, Agentia verifica averile a doi ministri social-democrati, iar ceilalti patru sunt membri ai PDL.

Inspectorii Agentiei Nationale de Integritate verifica averea vicepremierului Dan Nica in urma unor materiale aparute in presa si dupa ce au fost gasite neconcordante intre declaratia de avere depusa la finele anului 2008 si cea depusa in februarie 2009, potrivit editiei de marti a ziarului Gardianul. Potrivit Gardianul, inspectorii ANI s-au sesizat dupa aparitia in Academia Catavencu a unei anchete referitoare la averea ministrului Nica. Potrivit saptamanalului, o vila din Galati, pe care demnitarul ar fi primit-o la finalul mandatului de ministru al Comunicatiilor, a fost trecuta initial pe numele socrilor, respectiv al finului sau. In prezent, imobilul este trecut pe numele unui anume Valentin Mititelu, galatean ca si Nica.

Ziaristii de la Academia Catavencu au relatat ca, inainte ca vila sa fie trecuta in anul 2005 pe numele lui Mititelu, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) cumpara de la acesta, la sfarsitul anului 2004, un teren de 3,5 hectare pe care urma sa se ridice un sediu de protocol. In acea perioada, ANRC era in subordinea lui Dan Nica, pe atunci ministru al Comunicatiilor. Terenul, aflat in apropiere de Zarnesti, a fost achizitionat de ANRC cu 450.000 de euro, insa Mititelu l-ar fi "adunat" metru cu metru de la localnici, la pret de unu, cel mult doi euro.

Inspectorii Agentiei au constatat totodata anumite neconcordante in declaratiile de avere ale vicepremierului Dan Nica. Astfel, potrivit declaratiei din 30 decembrie 2008, demnitarul mentioneaza venituri realizate ca deputat, de 50.097 de lei, pentru anul fiscal 2007. In 23 februarie 2009, cand era deja vicepremier, Dan Nica nu a schimbat aceasta mentiune, consemnand la rubrica venituri aceeasi suma, pentru acelasi an fiscal, desi functia nu mai era aceeasi.

Gheorghe Pogea sustine ca nu stie de un control al ANI asupra averii sale


Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat marti seara pentru NewsIn ca nu are nici o informatie legata de un control al ANI asupra averii sale si ca va raspunde la orice intrebare legata de acest subiect dupa ce va fi finalizata ancheta. "Habar nu am despre faptul ca as fi cercetat de ANI si nu am primit nicio instiintare oficiala in acest sens. Acum aflu si eu acest lucru. Probabil (sunt cercetat n.r.) pentru ca sunt in campanie electorala. Sa ma intrebati despre acest lucru dupa ce se incheie controlul", a declarat Pogea.

Predoiu spune ca nu a fost contactat oficial de ANI

Minstrul Justitiei, Catalin Predoiu, spune ca nu a fost contactat oficial de ANI si, ca urmare, nu vrea sa comenteze informatiile potrivit carora averea sa ar fi verificata de inspectorii Agentiei. Contactat de NewsIn, Predoiu a spus ca Agentia Nationala de Integritate este "un organism independent, care functioneaza potrivit legii".

Stanisoara declara nu a primit nicio o informare de la ANI privind verificarea averii


Ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, sustine ca nu a primit nicio o informare de la ANI privind verificarea averii si ca nu are nicio problema ca Agentia de Integritate sa isi faca treba, daca s-a sesizat in cazul sau. "Nu am primit nimic de la ANI. Nu stiu nimic. Nu am niciun fel de apasare. Daca este asa, ANI sa-si faca treaba", a declarat Stanisoara pentru NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.