Principele Radu si-a prezentat, joi seara, candidatura la alegerile prezidentiale in curtea Palatului Elisabeta, in fata a aproape 300 de oameni, de la ceremonie lipsind regele Mihai I, dar nu si Principesa Margareta, care i-a asigurat pe cei prezenti de sustinerea intregii familii regale.

"Cand un popor nu mai poate indura, cand un sistem isi umileste proprii cetateni, cand nu mai avem demnitate si nici speranta, atunci se petrec marile schimbari", si-a inceput Principele Radu discursul prin care isi anunta candidatura la alegerile prezidentiale.

"Nu sunt in fata dumneavoastra sa promit miracole. Ceea ce fac eu este sa va chem sa fim impreuna la desteptarea acestei tari, sa punem ordine si demnitate in treburile Romaniei", a mai spus Principele Radu, adaugand ca "politica nu a servit institutiile, ci si le-a aservit".

Principele Radu a explicat ca un presedinte fost membru al unui partid "nu se poate distanta de partid pentru a-i reprezenta pe cetateni", "ci cauta sa-l impuna la putere". "Nu este altceva decat un al doilea prim-ministru", a argumentat Principele Radu in favoarea unei presedinte care sa nu provina din randurile unui partid politic, transmite NewsIn.

Daca in discursul de prezentare a candidaturii, Principele nu a facut nicio referire la Regele Mihai I, clarificarile au venit din partea Principesei Margareta la insistentele jurnalistilor, care au repetat intrebarea daca are si sustinerea Regelui Mihai in acest demers."Da, evident. A fost in primul rand cu familia, trebuie sa avem forta impreuna", a raspuns Principesa, precizand ca, de Paste, Regele Mihai I se va afla la Iasi. Au fost singurele raspunsuri pentru jurnalisti, cu precizarea ca "toate clarificarile vor veni la momentul potrivit".

Ce sanse are Principele Radu al Romaniei la alegerile prezidentiale? Spune-ti parerea pe Forum!

Discursul de anuntare a candidaturii la alegerile prezidentiale a fost rostit in curtea Palatului Elisabeta, timp de 15 minute, fara ca Principele Radu vreo abatere de la textul scris al documentului, care a reprezentat viziunea sa despre Romania postcomunista - un stat in care "politica a nu a servit institutiile, ci si le-a aservit". Intre cei prezenti nu s-a numarat nicio personalitate publica de notorietate. Au participat in schimb la eveniment persoane din staff-ul de campanie al lui actualului primar general Sorin Oprescu.

La finalul discursului, unul dintre ascultatori s-a ridicat in picioare si a solicitat raspunsuri privind prezenta si participarea Principelui la Revolutia din 1989 de la Iasi. El s-a recomandat revolutionar, dar intrebarile sale au fost ignorate atat de Principele Radu, cat si de Principesa. In acest timp, rumoarea a fost acoperita de un fond muzical, iar cuplul regal si-a continuat baia de multime, dand autografe si pozandu-se cu cei prezenti.

In cadrul manifestarii, in discutiile cu apropiatii, Principele Radu a anuntat ca debutul turneului prin tara, pentru prezidentiale, va avea loc imediat dupa sarbatorile de Paste.

"Nu m-am asteptat la atata entuziasm, intelegere, curaj, speranta si simt civic. Am dorit, atat Principesa cat si eu, sa ajungem la o Romanie demna si cu instinctul cel bun. Dar nu ne-am gandit, pana la inceputul acestui an, ca suntem atat de aproape de 'Romania altfel'", scria joi dimineata Principele pe blogul sau

De altfel, pe 5 aprilie, intrebat daca va candida la alegerile prezidentiale, Principele Radu nu a exclus posibilitatea de a candida la presedintie. "Eu nu sunt un candidat, cel putin nu in acest moment, si in momentul in care voi avea un raspuns la aceasta intrebare o voi face cu siguranta", sustinea la acea data Principele Radu. Declaratia a fost facuta la Palatul Elisabeta, acolo unde Principesa Margareta si Principele Radu s-au intalnit cu Betsy Myers, consultantul campaniei lui Barack Obama, care a tinut sa precizeze ca singurul candidat pe care "l-ar sustine la alegerile prezidentiale din Romania ar fi Alteta Sa Regala".

Principele Radu, un reprezentant al Casei regale in cursa prezidentiala

Fost actor, colonel in rezerva al Armatei Romane si doctor in Stiinte Militare, Principele Radu si-a inceput cariera in politica in anul 2002, cand a fost numit Reprezentant special al Guvernului Romaniei, demnitate pe care a pastrat-o pana in anul 2008, potrivit NewsIn.

Nascut la 7 iunie 1960, la Iasi, Principele Radu a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografie din Bucuresti in 1984. A fost studentul Olgai Tudorache.

Dupa absolvire, a urmat o cariera de peste 20 ani in teatru si film, Principele Radu fiind mai intai actor al Teatrului din Suceava, iar ulterior in cadrul celui din Iasi. S-a remarcat cu rolurile din “Titanic Vals”, de Tudor Musatescu si din “Trei surori”, de A.P. Cehov. Principele Radu a abordat si profesoratul, timp de patru ani fiind asistent universitar la UNATC.

Si-a incheiat cariera artistica in 1999, cand a fost numit Principe de Hohenzollern-Veringen, dupa ce anterior, in 1996, s-a casatorit cu Alteta Sa regala Principesa Margareta a Romaniei. Principele a caracterizat ca decisiv momentul intalnirii cu Alteta Sa, petrecut in 1994, cand Radu Duda conducea proiectul Artécole, un demers de terapie prin arta, iar Principesa coordona activitatile Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei.

A fost numit Principe al Romaniei si Alteta regala in 2005.

Principele Radu si-a inceput cariera militara in 2002, dupa ce a absolvit Colegiul National de Aparare din Bucuresti si a devenit capitan in rezerva. Este absolvent, din anul 2003, al Colegiului George C. Marshall din Germania si din 2004, al John F. Kennedy School of Government, Universitatea Harvard.

Ulterior, in 2006, a devenit doctor in Stiinte Militare. Radu Duda este colonel in rezerva al Armatei Romane.

Apropiat de regele Mihai I, Radu Duda este consilier al Majestatii Sale. A coordonat vizitele oficiale pe care Regele Mihai I le-a efectuat in perioada 1997 - 2002, in tari precum Marea Britanie, SUA, Franta, pentru a sustine integrarea euro-atlantica a Romaniei.

Numit in 2002 Reprezentant special al Guvernului, Principele Radu si-a continuat activitatea in vederea integrarii Romaniei si s-a implicat in sustinerea traditiilor romanesti, promovand identitatea nationala.

Ca publicist si scriitor, Duda a semnat lucrari precum "Dincolo de masca", "Ana a Romaniei - un razboi, un exil, o viata" sau "The Royal Family of Romania".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.