Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) nu a absorbit niciun euro din fondurile europene post-aderare pentru proiecte de investitii prin Programul Operational Regional (POR), in 2007 - 2008, potrivit ministrului Vasile Blaga.

”Din pacate, absorbtia din fonduri post-aderare pentru proiecte de investitii a fost zero pana acum. Au fost luate doar 14,22 milioane de euro pentru asistenta tehnica. Cu toate acestea, vrem sa facem in 2009 plati de 325,524 milioane euro, din care 225 milioane fonduri europene, prin Programul Operational Regional, iar restul de 100 milioane de euro, co-finantare”, a declarat ministrul in cadrul unei conferinte de presa, potrivit NewsIn.

Blaga a mai spus ca are in plan ca fondurile europene care vor fi absorbite in acest an sa ajunga la 595,008 milioane euro.

Potrivit ministrului dezvoltarii, in 2009 urmeaza a fi semnate 539 de contracte pe fonduri europene prin POR, cu o valoare de 696 milioane euro, ceea ce face ca suma totala a contractelor semnate cu finantare totala prin POR in 2008 si 2009 sa ajunga la 1,14 miliarde euro.

Blaga a subliniat ca in ceea ce priveste cele 11 programe de cooperare transfrontraliera nu s-a efectuat nicio plata in 2008, insa sustine ca nu vor fi probleme cu programle PHARE.

Pentru noul mandat, un obiectiv major al ministerului este cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, printr-o atitudine proactiva a tuturor directiilor responsabile cu implementarea programelor de post-aderare si prin impulsionarea autoritatilor publice locale, arata un comunicat trasmis de MDRL.

„Absorbtia fondurilor este o prioritate noastra zero mai ales intr-un an de criza. Din pacate, pana la aceasta data, nu am absorbit nici un leu din fondurile de post-aderare pentru investitii. Nu vorbim de fondurile pentru asistenta tehnica. Una din cauze este aceea ca evaluarea proiectelor a durat foarte mult. Oricum, angajamentul pe care mi l-am asumat fata de guvern va fi asumat ca obligatie de serviciu pentru colegii din minister care vor fi platiti in functie de performante, adica in functie platile efectuate din fonduri europene”, a aratat Blaga intr-un comunicat.

De asemenea, pentru programele de infrastructura rurala a fost alocat un buget mult mai consistent fata de 2008.

„Dupa cum se poate observa, avem fonduri importante pentru programe de investitii insa este foarte important ca autoritatile publice locale si constructorii sa se mobilizeze astfel incat sa cheltuim aceste sume”, a precizat ministrul Vasile Blaga.

Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei este de 3.703.000.000 lei la care se adauga 950.000.000 lei credite angajament si va fi axat pe investitii prin programele de reabilitare termica, constructii de locuinte, infrastructura locala si regionala.

Ministrul Dezvoltarii a anuntat modificari legislative pentru derularea programului de reabilitare termica a cladirilor care vizeaza schimbarea proportiilor de finantare astfel: 50% bugetul de stat, 30% bugetul local si 20% contributia asociatiilor de proprietari. In plus, daca asociatiile de proprietari nu dispun de fonduri, administratiile locale vor putea decide si finantarea procentului de 20%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.