Membrii Guvernului se intalnesc din nou luni, in cadru informal, pentru a discuta despre proiectul de buget pe 2009 si pentru a pregati sedinta de Guvern de marti, dupa ce sambata Guvernul a avut o reuniune informala, de aproximativ doua ore, consacrata pregatirii proiectului de buget.

Premierul Emil Boc a declarat pentru Realitatea TV ca vor fi mai multe intalniri punctuale ale ministrilor de resort pentru finalizarea proiectului de buget. "Avem intalniri cu membrii Cabinetului pentru a fundamenta deciziile de maine. Decizii, dar nu in forma unei sedinte oficiale de Guvern, ci intalniri punctuale cu ministrii de resort", a spus Boc. Intrebat daca Guvernul are o viziune asupra bugetului, primul-ministru a spus ca nu a primit inca o situatie financiara finala pe anul in curs. "Nu avem situatia finala pe anul 2008, adica ce a insemnat executia bugetara. Probabil ca in prima parte a lunii ianuarie vom avea situatia reala a anului 2008 si prognoza pentru 2009" a declarat Emil Boc.

La inceputul sedintei de sambata, premierul Emil Boc a explicat motivele acestor reuniuni informale. "Este o sedinta informala de Guvern. Scopul ei este foarte clar, de a pregati viitoarele sedinte de Guvern consacrate bugetului. Fiind contra timp, intalnirile noastre sunt absolut necesare pentru a pregati fundamentarea bugetului pe 2009 din perspectiva obligatiilor si responsabilitatilor fiecarui minister", a declarat Boc.

Proiectul de buget pe 2009 prevede reducerea drastica a cheltuielilor bugetare, dar aceasta nu implica reducerea fondurilor alocate investitiilor si a banilor destinati cofinantarii proiectelor structurale si de coeziune, a declarat, vineri, pentru NewsIn, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Tot astfel, reprezentantii Ministerului Finantelor au declarat pentru NewsIn ca bugetul pe anul viitor este fundamentat pe o crestere economica de 3,5%, o inflatie de 5% si un produs intern brut (PIB) de 584 miliarde lei. Cabinetul Boc ar putea renunta la atingerea tintei de deficit bugetar de 1,7% in 2009, in conditiile in care reprezentantii Ministerului Finantelor estimeaza ca acesta va ajunge la 4% din PIB in 2008 sau chiar va depasi acest nivel in urma scaderii drastice a incasarilor din lunile noiembrie si decembrie.

"Incasarile din luna decembrie ar putea fi mai mici cu aproape 4 miliarde lei, iar veniturile la sfarsitul anului 2008 vor fi mai mici cu circa 16 miliarde lei fata de cat era prevazut pentru acest an. In aceste conditii deficitul bugetar ar putea ajunge la 4 - 4,1% din PIB", au declarat surse din minister.

Gheorghe Pogea a explicat, totodata, ca tinta de deficit bugetar de 1,7% din PIB in 2009 ar putea fi modificata intrucat datele pe care aceasta era fundamentata nu mai sunt aceleasi."Cand am declarat ca acesta va ajunge la 1,7% din produsul intern brut am avut in vedere un deficit bugetar de 3,5% din PIB in 2008, insa acum s-ar putea sa fie 4%", a explicat Pogea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.