Membrii Guvernului au avut, sambata, o intalnire informala de aproximativ doua ore consacrata pregatirii proiectului de buget pe anul 2009, care ar putea fi discutat marti, 30 decembrie, la debutul careia a luat parte si presedintele Traian Basescu.
"Este o sedinta informala de Guvern. Scopul ei este foarte clar, de a pregati viitoarele sedinte de Guvern consacrate bugetului. Fiind contra timp, intalnirile noastre sunt absolut necesare pentru a pregati fundamentarea bugetului pe 2009 din perspectiva obligatiilor si responsabilitatilor fiecarui minister", a declarat premierul Emil Boc, la inceputul sedintei.

La invitatia primului-ministru, presedintele Traian Basescu a participat la intalnirea cu membrii Guvernului, insa prezenta sefului statului la Palatul Victoria a fost una de scurta durata. Dupa aproximativ 25 de minute de la sosire, seful statului a parasit sediul Guvernului, nu inainte de a ii asigura pe ministri de sprijin si solidaritate. Presedintele le-a spus membrilor Cabinetului ca va fi solidar cu masurile adoptate de Executiv atata vreme cat cunoaste mecanismele prin care Guvernul ia aceste decizii, Presedintele le-a explicat ministrilor ca trebuie sa fie solidari intre ei in perspectiva masurilor dure pe care le impune situatia economica actuala si sa nu lase ministrului Educatiei toata povara unei eventuale amanari a majorarii salariilor cadrelor didactice sau ministrului muncii toate dificultatile lipsei de resurse de la fondul de pensii.

"Sigur, stiu ca veti face tot ce se poate sa asigurati macar o parte din resursele financiare care sa acopere o parte din angajamente. Dar in acelasi timp vreau sa stiti ca fiecare are nevoie de solidaritatea celuilalt", a spus seful statului.

Basescu le-a trasat ministrilor si o directie pentru sedinta de Guvern, aratand ca Executivul trebuie sa coreleze masura de plafonare a salariilor sefilor de agentii cu o decizie similara in cazul salariilor subalternilor, care ar castiga acum de pana la sase ori mai mult decat superiorii lor. "Uite, de exemplu, va pot spune ca ati luat masura aducerii la un nivel normal a salariilor sefilor de agentii, dar nu stiu ce faceti cu sub-sefii de agentii ca s-ar putea sa aiba salarii de cinci-sase ori mai mari decat sefii de agentie acuma. Deci va trebui sa corelati pe deplin masurile pana la sfarsitul anului.

Dar astea sunt problemele de care sunt convins ca veti avea grija in sedinta de luni", a spus presedintele. Este posibil, potrivit unor surse guvernamentale, ca sedinta consacrata unei prime lecturi a Legii bugetului pe anul viitor sa aiba loc nu luni, asa cum a fost anuntat, ci marti, 30 decembrie. De altfel, seful statului urmeaza sa participe, in luna ianuarie, la o sedinta de Guvern pentru a le "transfera" membrilor cabinetului "cateva lucruri" pe care el le cunoaste bine, avand in vedere continuitatea mandatului sau, si penru a le vorbi despre prioritatile anului viitor. "Nu vreau sa va reamintesc acum ce consider personal ca fiind prioritatile. Vreau ca aceasta discutie sa o facem in ianuarie, candva, cand veti stabili", a spus seful statului.

Dupa ce si-a transmis mesajul catre membrii Guvernului, Basescu a plecat de la Palatul Victoria, nu inainte de a-i saluta pe fiecare si de a le ura "La multi ani!" Cabinetul Boc se va intruni luni, in sedinta de Guvern, in cadrul careia se va dezbate noul proiect de buget, care urmeaza sa fie trimis Parlamentului, dupa ce si fostul Cabinet, de dinainte de alegeri trimisese Legislativului un proiect de buget considerat, de noua putere, prea relaxat.

De altfel, surse parlamentare au estimat ca, dupa 15 ianuarie, proiectul de buget ar urma sa intre in analiza comisiilor de specialitate, astfel ca, in ultima saptamana din ianuarie, sa fie convocata o sesiune extraordinara pentru votarea bugetului pentru 2009. Este vorba de un buget care, din declaratii ale unora dintre noii ministri, ar urma sa fie construit pe un deficit de 1,7%.

Problema noilor alocari de fonduri ale bugetului pe anul 2009 este ca, dupa datele constrangatoare ale crizei financiare, ar putea reduce mai multe dintre cheltuieli, cele mai multe fiind cele de salarizare. Salariile profesorilor si pensiile pentru cei care au muncit in conditii grele ar putea fi unele dintre pietrele de incercare ale noului Guvern.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.